Visserijavonden Arent thoe Boecop massaal bezocht

Bijna 700 mensen hebben op donderdagavond en vrijdagavond enorm genoten van de filmbeelden die tijdens de Visserijavonden van Arent thoe Boecop werden vertoond. De variëteit aan beelden, maar ook het eigen karakter van Elburg kwam volop aan bod. Filmmaker Barend Bosman en regisseur Willem van Norel kunnen terugkijken op twee prachtige avonden.

In 2010 werden de traditionele Visserijavonden voor de laatste keer georganiseerd door de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop. Barend Bosman en Willem van Norel hadden deze filmavonden destijds 25 jaar (verdeeld over 45 filmavonden) georganiseerd en besloten toen (voorlopig) te stoppen. Maar de roep om dit soort gezellige avonden wederom te organiseren, werd de laatste jaren steeds luider. Een oudere Elburger zei het donderdagavond treffend: “De mensen waren er weer hard aan toe.”

Dit jaar stond het levensverhaal van Tinus Visscher (EB 53) centraal. Op smakelijke wijze vertelde hij over zijn jonge jaren als vissersknecht aan boord bij zijn vader. Tinus Visscher (1929) is momenteel de oudste nog in leven zijn oud-visscher van Elburg.

Ook waren er prachtige beelden te zien van het Elburgs Kampioenschap Klompzeilen en de Elburger kottervloot.

De avonden werd verder gevuld met interviews van ondernemers die in de afgelopen jaren hun winkel in de Elburger binnenstad sloten, zoals Lenie Zoet en Johan van Triest (levensmiddelen), Aart en Winnnie Schenk (bakkerij), Gerrit en Rina Ponstein (slagerij), Bert en Willie Grootkarsijn (groentenwinkel, Joop en Neeltje Bosman (viswinkel) en Arris Bosman (viskar op de Vischmarkt)

Het laatste deel van de avond stond in het teken van korte verhalen van diverse Elburger vissers. Een prachtige clip van het lied Deze Zee van Rob de Nijs sloot de avonden.

Kortom: twee prachtige avonden, met een zeer gevarieerd en interessant programma, waarbij jong en oud met volle teugen hebben genoten.

Volgend jaar hoopt Arent thoe Boecop opnieuw de Visserijavonden te organiseren. Dan zullen de avonden voor een groot deel in het teken staan van het vijftigjarige bestaan van de Elburger Botterstichting.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven