INDRUKWEKKEND LEVENSVERHAAL VAN MAUD PEPER-DAHME

In de kerkzaal van de Vrije Evangelische Gemeente van Oldebroek vertelde Maud Peper-Dahme op vrijdagavond 28 juli haar indrukwekkende levensverhaal voor ongeveer 180 belangstellenden. Haar verhaal werd ondersteund door prachtige dia’s.

Maud was in de maand juli met een gezelschap van ruim dertig Amerikaanse docenten en studenten op studiereis in Europa. De reis begon begin juli in Berlijn. Per touringcar werden vervolgens onder andere Warschau, Lublin, Krakau, Praag en de vernietigingskampen Auschwitz, Majdanek en Theresienstadt bezocht. De laatste week werden in ons land bezoeken afgelegd in Amsterdam, Amersfoort, Vierhouten, Oldebroek en Elburg.

De Joodse zusjes Maud en Rita Peper uit Amersfoort doken in de zomer van 1942 onder op de boerderij van Hendrik Spronk en Coba Spronk-Flier aan de Zuiderzeestraatweg 366 in Oldebroek. Toen het daar eind december1944 niet meer veilig was, kregen de zusjes Peper een onderduikadres bij de familie Westerink aan de Beekstraat 3 in Elburg.
De familie Peper overleefde de oorlog en keerde terug naar Amersfoort. In 1950 emigreerde het gezin Peper naar de Verenigde Staten.
Nadat Maud in 1981 geconfronteerd werd met iemand die de Holocaust (deels) ontkende, vond ze het tijd om niet langer te zwijgen over haar onderduikperiode, haar familie en de Jodenvervolgingen. Maud heeft met name in de staat New Jersey het verhaal van de Holocaust veelvuldig verteld op scholen en tijdens vele lezingen voor diverse gezelschappen.

Tijdens haar aangrijpende lezing in Oldebroek werd in de pauze koffie geschonken. Niet zoals gebruikelijk met koek, maar met chocolade. Chocolade is voor Maud onlosmakelijk verbonden met de viering van haar bevrijding, die zij op 19 april 1945 in Elburg beleefde. Ze schreef haar belevingen op in een boek, genaamd: Chocolate, the taste of freedom. Dit boek werd in het Nederlands vertaald en uitgegeven door Arent thoe Boecop. Het werd vervolgens verspreid onder de leden, maar ook onder de leerlingen van zestien basisscholen in de gemeenten Elburg en Oldebroek. Er was tijdens de avond gelegenheid het boekje te kopen en door Maud te laten signeren. Velen maakten van dit aanbod gebruik.

De avond werd georganiseerd door de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop in samenwerking met de commissie Kerk en Israël (Chavarin) van de VEG te Oldebroek.

Op zaterdagmorgen 29 juli interviewde Kees van de Streek in het voormalige onderduikpand Beekstraat 3 Maud Peper-Dahme en Willem van Norel. Het uitgebreide gesprek wordt verwerkt in een podcast, dat later deze maand online zal worden gezet.

 

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven