De excursie naar Kamp Vught maakte veel indruk op de ruim 60 deelnemers

De bus vertrok rond 10.30 uur vanaf het Schootsveld in Elburg. Hierbij werden de voorschriften van het RIVM in acht genomen.

In Vught werd de groep opgesplitst in 3 groepen.

Zo werd er een bezoek gebracht aan Barak 1.  In deze Barak kon men de verhalen van kampbewoners lezen. Ook was er hier aandacht voor de groep Molukkers die jaren geleden in kamp Vught werden gehuisvest.

Het museum van Kamp Vught is onlangs geheel vernieuwd. Aan de hand van een audiotour konden de deelnemers de verhalen over het kamp beluisteren.

Vanuit het museum wandelden de groepen over het kampterrein. Daar staan nog de wachttorens en is de door de gevangenen gegraven gracht nog aanwezig, evenals het authentieke crematorium.

Ook stond er een wandeling naar de Fusilladeplaats op het programma. Deze plaats lag ver verscholen in de bossen.

Aan het eind van de middag was er een gezamenlijke afsluiting onder leiding van gids Willem van Norel. Hiervoor verzamelde de hele groep zich bij het Kindermonument.

Tijdens deze gezamenlijke rondleiding was er een stiltemoment voor de Elburger slachtoffers, in het bijzonder voor Janette Förster, die op 25 april 1943 stierf in Kamp Vught.

Voor haar werd er door de oudste deelnemer, Karel Enters, en de jongste deelnemer Angelo een bloemstuk gelegd.

Verder was er aandacht voor de Elburger Dick Bleij, die in de periode van 10 november 1943 tot 24 mei 1944 in Kamp Vught gevangen zat en werkzaam was bij het zogeheten Philips Kommando.

Bij de tentoonstelling Mode op de bon vertelde Willem een bijzonder verhaal  over de familie Kahn en hun onderduikperiode op boerderij Soppenhof bij de familie Van Zeeburg aan de Veldweg in Doornspijk.

De organisatie van de excursie was in handen van Willem van Norel en Wim van Triest.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven