Tuinders van Elburg

Op donderdagavond 13 juni vond de langverwachte presentatie plaats van het dubbeldikke magazine Tuinders van Elburg, de nieuwste publicatie van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop. In het gebouw van de Rafaëlgemeente aan de Bloemstraat waren zo’n 80 tuinders en hun familie uitgenodigd om de presentatie bij te wonen.

Willem van Norel opende de avond met een presentatie over de geschiedenis van de Tuinders.
Hij toonde particulier fotomateriaal van de meeste tuinderfamilies die Elburg gekend heeft. Het geroezemoes dat opstak bij elk foto die voorbij kwam, was een teken dat het publiek in zijn element was. Ook Aart Hoekert had zijn aandeel in dit geheel, en mocht het gedicht van zijn vader voordragen dat hij 75 jaar geleden had geschreven – over het wel en wee op de vooroorlogse tuindersgronden op De Weerens -. Dit gedicht is in het boek opgenomen.

Na de pauze nam Annet Land het roer over en gaf een presentatie over de totstandkoming van het magazine. ‘Een magazine komt namelijk niet zomaar uit de lucht vallen’, zo lichtte zij toe. Aan de hand van mooi beeldmateriaal in de stijl van het magazine, vertelde zij over het plan van aanpak, de ontwikkeling, het schaven en oppoetsen van de teksten, het bewerken van beeld- en geluidmateriaal en het intensieve werk dat door vrijwilligers achter de schermen is verricht.  Door tuinders en tekstredactie met elkaar te vergelijken, had zij een kapstok om haar verhaal aan op te hangen. Wist je eigenlijk wel dat onkruid wieden lijkt op teksten corrigeren? Je blijft ermee bezig.

Nadat Annet haar verhaal had gedaan, nam Willem het weer van haar over. Hij nodigde Ria Stooker, die veel werk heeft verricht in de beginfase van het onderzoek, uit om de eerste exemplaren uit te rijken:  Luurt Schuijn, Aart Hoekert en Philip Docter waren de tuinders die deze grote eer te beurt vielen. Na de overhandiging was er een gezellig samenzijn met een hapje en een drankje. De tongen kwamen los en het enthousiasme was compleet, nadat alle genodigden een of meerdere  magazines mochten meenemen. De organisatoren van deze avond kijken er met een gevoel van grote voldoening op terug.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven