Indrukwekkende excursie naar Westerbork

De excursie naar Westerbork kan met één woord worden omschreven als indrukwekkend.
De 80 deelnemers vertrokken om 8.30 uur per bus vanaf het Schootsveld naar Drenthe.
Na ontvangst met koffie en koek begon de lezing van Ad van Liempt over zijn nieuwe boek over Gemmeker, de kampcommandant van Westerbork.
Hij was verantwoordelijk voor de deportatie van meer dan tachtigduizend joden vanuit Westerbork naar de vernietigingskampen. Meestal gaf hij persoonlijk, ‘met een wenk met de hand’, het vertreksein voor de treinen.
Na de oorlog werd hij veroordeeld tot een straf van tien jaar, maar kwam hij na 6 jaar al vrij wegens goed gedrag. Hij heeft altijd ontkend dat hij wist welk lot de gedeporteerden stond te wachten.
Ad van Liempt deed jarenlang onderzoek naar Gemmeker en plaatst in zijn boek en tijdens de lezing diverse kanttekeningen bij de onderzoeken die in het verleden zijn gedaan naar de kampcommandant.

Na de lezing verzorgden Willem van Norel en Gert van Norel een rondleiding over het terrein van het kamp. Deze werd afgesloten met een indrukwekkende minuut stilte ter nagedachtenis aan de Elburger Joden die in de concentratiekampen zijn omgekomen. Ook werden hun namen genoemd. Hierna legden alle deelnemers aan de excursie een roos op de spoorbielzen bij het monument.

De foto’s zijn onder andere gemaakt door Liesbeth ten Have

 

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven