Lezing Er reed een bus naar Sobibor

Op woensdagavond 6 februari verzorgden Mayke Kamphuis, Kevin van Norel, Emma Lokhorst en Judy Montizaan, vier leerlingen van het Nuborgh College Lambert Franckens, een buitengewoon interessante lezing voor de leden van Arent thoe Boecop. In een goed gevuld Gruithuis presenteerden de jongeren een verslag van hun reis naar Sobibor. Deze reis vond plaats van 11 oktober tot en met 15 oktober 2018.

Sinds 2013 neemt een groep Gelderse scholieren deel aan een internationale jongerenreis naar Sobibor. Ieder jaar mogen tien jonge studenten uit de provincie Gelderland (waarvan vier leerlingen van het Nuborgh College Lambert Franckens) deelnemen aan deze indrukwekkende ontmoeting met jongeren uit Polen, Oekraïne, Wit-Rusland en Duitsland. Tijdens de tweede week van oktober staan bezoeken aan de vernietigingskampen Majdanek (bij Lublin) en Sobibor gepland.

Het vernietigingskamp Sobibor ligt op de grens met Wit-Rusland en Oekraïne in een zeer dun bevolkt gebied. In 1943 zijn vanuit Kamp Westerbork 19 transporten geweest naar Sobibor. Ruim 34.000 Nederlandse joden werden in 1943 vergast in dit verschrikkelijke kamp. Slechts 18 van hen wisten deze hel te overleven. Twee van hen waren Jules Schelvis (1921-2016) en Selma Engel-Wijnberg (1922-2018).

Ieder jaar wordt op 14 oktober (de dag waarop in 1943 in het kamp een opstand uitbrak) in het vernietigingskamp Sobibor een herdenking gehouden. De Elburger leerlingen lezen bij die gelegenheid de namen van de tien Elburgse joden die in 1943 in Sobibor zijn vergast.

Geschiedenisdocent Willem van Norel is sinds 2013 delegatieleider van de Nederlandse groep scholieren. Naast studenten uit Elburg, Ede en Doetinchem nemen ieder jaar ook vier scholieren uit Bergen op Zoom (namens de Stichting Sobibor) deel aan deze jongerenreis.

Voor de pauze schetste Willem van Norel het levensverhaal van Jules Schelvis. Daarnaast werd de documentaire van Rob Trip vertoond, die de NOS uitzond op de avond na het overlijden van Jules Schelvis op 4 april 2016.

Na de pauze presenteerden Mayke Kamphuis, Kevin van Norel, Emma Lokhorst en Judy Montizaan hun beeldverslag over de Sobiborreis. Heel bijzonder waren de bezoeken aan de vernietigingskampen Majdanek en Sobibor. Buitengewoon interessant was de rondleiding in Sobibor door de bekende archeoloog Ivar Schute. Maar ook de rondleiding door het voormalig getto van Warschau (op de laatste dag) heeft een onuitwisbare indruk gemaakt op de scholieren.

De aanwezige leden van Arent thoe Boecop waren heel erg onder de indruk van de lezing door de jongeren.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven