Indrukwekkende reis naar Ieper

Zaterdagmorgen 6.00 uur vertrok een bus met 37 deelnemers naar de Belgische Westhoek.

Thema van de reis was “In de voetsporen van Roosje Vecht”, de Elburgse verpleegster die in de Eerste Wereldoorlog omkwam in Veurne.

De groep werd rond de klok van 10 uur ontvangen in De Panne door Luc Sillis, voorzitter van de Kerkfabriek in Adinkerke. De Kerkfabriek is een openbare instelling die de materiële middelen beheert die nodig zijn voor de uitoefening van de eredienst in een parochie.

Hierna vertrok de bus richting Adinkerke. Na haar dood is Roosje Vecht begraven op de begraafplaats van de Sint Audomaruskerk.

Later is ze herbegraven op de Joodse begraafplaats in Muiderberg.

Tijdens het bezoek stond de groep kort stil bij de plaquette voor Roosje.

Iris Verwey las hier een gedicht voor van Willem van Dijk en Pauline Land las de tekst van haar grafsteen in Muiderberg voor.

In De Panne werd vervolgens een tentoonstelling bezocht over het Rode Kruis in de Eerste Wereldoorlog. De loco-burgemeester ontving de deelnemers met een glas champagne en jus d’orange.

In Veurne stond een bezoek aan het Belevingscentrum Eerste Wereldoorlog op het programma. De enthousiaste gids van het museum leidde de bezoekers rond en vertelde de geschiedenis van “Vrij Vaderland, Leven achter het front”.

Hierna vervolgde de reis naar de grootste hospitaalbegraafplaats ter wereld, Lijssenthoek Military Cemetery in Poperinge. Deze begraafplaats telt 10.784 grafstenen  en er liggen meer dan 30 nationaliteiten begraven.

In Poperinge zelf werd de executieplaats bezocht en liepen de deelnemers naar het Talbothouse.

De dag werd afgesloten in Ieper met een  bezoek aan Ramparts Cemetery op de wallen van Ieper bij de Rijsselsepoort. Hierna wandelde het gezelschap naar de Engelse kerk van Ieper (Saint George Memorial Church).

Om 20 uur werd bij de Menenpoort de herdenkingsceremonie met The Last Post bijgewoond met een bloemlegging door de twee oudste deelnemers en de twee jongste deelnemers aan de excursie, Karel Enters, Henk Binnekamp, Iris Verwey en Pauline Land.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven