Indrukwekkende jongerenavond over de Holocaust

De oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop organiseerde afgelopen woensdag 26 februari een avond over de geschiedenis van de vernietigingskampen Auschwitz, Majdanek en Sobibor. Voor het vierde achtereenvolgende jaar werd speciaal voor jongeren een historisch onderwerp met betrekking tot de geschiedenis van Elburg belicht. Dit keer werd de schijnwerpers gezet op 23 joodse slachtoffers uit Elburg die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd en vermoord.
Voor de pauze liet historicus en docent geschiedenis Willem van Norel een PowerPointpresentatie zien van zijn reis naar de voormalige vernietigingskampen Auschwitz-Stammlager, Auschwitz-Birkenau en Majdanek. Daarbij zoomde Van Norel speciaal in op de familie De Hond. In oktober 1942 werden vader Barend de Hond, moeder Sientje de Hond-Beem en hun kinderen Klaartje, Jacob en David naar Auschwitz gedeporteerd. Op 6 oktober 1942 was Klaartje de Hond in Kamp Westerbork nog getrouwd met haar verloofde Salo West. Haar broer Jacob was getuige van dit huwelijk. Kort daarop werd de familie De Hond op transport gesteld naar Polen. Bij aankomst werden Barend, Sientje en Klaartje de Hond vergast. Een paar maanden later werden ook Jacob en David de Hond en hun zwager Salo West vermoord.
Na de pauze verzorgden Coen van Dijk, Connerijn Reine, Maarten van Dorp en Willem van de Wetering, vier jongeren van het Lambert Franckens College, een presentatie over hun onvergetelijke reis naar Sobibor. Deze jongere waren op 14 oktober 2013 getuige van de zeventigste herdenking van de opstand in Sobibor. Daarbij hadden ze een unieke ontmoeting met drie hoogbejaarde kampoverlevenden: Jules Schelvis, Philip Bialowits en Thomas Blatt.
Aan jongeren uit negen verschillende landen verzorgden de Elburger scholieren in Sobibor een lezing over het dramatische lot van de Elburger joden in Polen.

Netwerken in Sobibor

Tijdens hun verblijf in Sobibor hebben Coen van Dijk, Connerijn Reine, Maarten van Dorp en Willem van Dijk naast een ontmoeting met de 92-jarige kampoverlevende Jules Schelvis, ook gesprekken gevoerd met staatssecretaris Martin van Rijn, oud-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten, professor dr. Johannes Houwink ten Cate en schrijver en televisiemaker Ad van Liempt. Met het oog op het onderzoek voor hun profielwerkstukken hebben de leerlingen uit Elburg ervaringen uitgewisseld met deze bekende Nederlanders.

Inmiddels hebben de leerlingen over hun reiservaringen naar Sobibor presentaties verzorgd voor de docenten, de leden van de Elburger gemeenteraad en de leden van Provinciale Staten en Gedeputeerde Staten. De Commissaris van de Koning van Gelderland, de heer Clemens Cornielje, liet de leerlingen in een dankwoord weten buitengewoon onder de indruk te zijn van hun presentatie.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven