Bezoek Streekarchivariaat

Op dinsdagavond 15 oktober brachten we een bezoek aan het Streekarchivariaat. Na een openingswoord van voorzitter van Arent thoe Boecop Rien Zwart stelden we vast dat het tien jaar geleden was dat AtB een bezoek had gebracht aan het streekarchief. Streekarchivaris Hajo de Roo vertelde boeiend over de doelstellingen en taken van een streekarchivariaat. Het verschil tussen een streekarchief en een streekarchivariaat is dat in het eerste geval alle archieven van een streek in één gebouw zijn ondergebracht terwijl bij een streekarchivariaat het archief zich in de eigen gemeente bevindt. Wel is er een samenwerkingsverband tussen de diverse gemeenten, in dit geval Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Oldebroek. Op die manier maakt men gebruik van elkaars expertise. Er is ook een studiezaal aanwezig zodat belangstellenden hier plaats hebben om de informatie te vinden die zij zoeken.

Alle archiefstukken zijn in principe inzichtelijk voor iedereen waarbij wel rekening wordt gehouden met privacyregels.

Tot voor kort had men alleen papieren stukken in het archief maar de laatste tijd wordt er ook gedigitaliseerd. Hajo wees op de gevaren die dit met zich meebrengt: de snelle veroudering van de diverse vormen van digitalisering en het feit dat je met één druk op een knop hele waardevolle documenten kwijt kunt zijn. Daarom wordt er meestal voor gekozen om een papieren versie in het archief op te slaan en een digitale versie wordt dan gebruikt om mee te werken.

Ook de papieren dossiers lopen echter gevaar en wel in de vorm van papiervisjes, schimmels, waterschade e.d.

De hoofdtaken van de archivaris zijn: beheren, behouden en benutten. Er werken, verdeeld over de vijf archieven ongeveer vijftig vrijwilligers en deze houden zich bezig met foto’s beschrijven, registers ontsluiten, transcriberen (oud schrift lezen) en archieven verpakken. Dit laatste gebeurt in speciaal, zuurvrij papier.

In het streekarchief vind je ook particuliere archieven zoals bijvoorbeeld het archief van de familie Hoefhamer, van diverse scholen, sportverenigingen, kerken.

Er wordt in het archief niet alleen bewaard maar ook weggegooid. In de loop van jaren wordt al met al 75% weggegooid.

Na de lezing van Hajo hebben we de groep gesplitst en is de helft met adjunct archivaris Henk Hogenkamp naar de kluis gegaan waar heel oude stukken met lakzegels, affiches, foto’s en brieven worden bewaard. Heel interessant! De andere helft van de groep bleef in de studiezaal en daar waren ook verschillende stukken ter bezichtiging neergelegd. Zoals bijvoorbeeld de blauwdrukken van de gasfabriek, babyboeken van de familie Hoefhamer en meer van dit soort oude documenten. Daarna wisselde de groep.

De mensen van het archief hebben met elkaar voor een heel boeiende avond gezorgd, het was heel bijzonder om eens een kijkje te nemen op zo’n bijzondere plek.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven