Verslag fietstocht Arent thoe Boecop 2013

Op zaterdag 8 juni vond de jaarlijkse fietstocht plaats. We vertrokken om 9 uur vanaf het Gruithuis en de groep bestond uit 50 à 60 fietsers. De tocht voerde dit keer naar de Flevopolder en de eerste stop was bij de Spijkvijver. Willem van Norel vertelde hier het verhaal van dit gebied toen het nog IJsselmeer/ Zuiderzee was. Het gebied stond toen bekend als ‘Doornspijker Berg’. De bodem van het meer/ de zee was hier hoger dan op andere plaatsen. Hierdoor was er een ondiepte waar menig schipper die niet van dit feit op de hoogte was, hier met zijn schip aan de grond liep. Bij een bepaalde wind stond het gebied zelfs langere tijd droog en groeide er gras. De Doornspijker boeren haalden er dan soms per dag wel twee vrachten hooi vandaan.

Na de inpoldering is de Spijkvijver uitgegraven om een recreatieplas te creëren, het heuvelachtige landschap eromheen is ontstaan door het uitgegraven zand.

Na het interessante verhaal ging de tocht verder en werd er stilgestaan bij een paal met een oranje vliegtuigje. Willem vertelde dat in Flevoland zestien van dergelijke objecten geplaatst zijn. Deze markeren de plaatsen waar tijdens de Tweede Wereldoorlog vliegtuigen in het water zijn neergestort. Van deze gebeurtenissen zijn verschillende Elburger vissers ooggetuigen geweest.

Na ongeveer vijf kilometer was er een koffiestop bij de boerderij aan de Oudebosweg 24 waar we zeer hartelijk welkom werden geheten. Evert Boerhave, voormalig bewoner van deze boerderij, gaf een presentatie over een aantal voorwerpen die hij tijdens zijn werkzaamheden in de polder gevonden heeft. Hij toonde ons o.a. pijpenkopjes, oud glas, katrollen van boten, spijkers en aardewerk. Onder het genot van koffie met koek konden we vragen stellen over de voorwerpen en werden er nog enkele mooie verhalen over de visserij verteld. Het blijft een bijzonder idee, als je in de polder bent, je te realiseren dat dit vroeger zee was!

De tocht ging verder, via het Abbertbos, naar de ‘Kop van ’t Ende’ waar Willem nog wat mooie verhalen vertelde terwijl we met de hele groep lekker in het zonnetje zaten.

Het was een mooie fietstocht met prachtig weer en een aardig windje maar dat kan bijna niet anders in de polder. De verhalen van Willem en de vondsten van Evert hebben de fietsers behalve een sportieve fietstocht ook een gezellige en leerzame ochtend opgeleverd.

Pauline van Zweden

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven