Dialectavond 2013

Afgelopen woensdag 30 januari jl. heeft in het Buurtgebouw te Oostendorp voor een goed gevulde zaal met mensen de 12e dialectavond plaatsgevonden. Op de dialectavond wordt op speciale wijze aandacht besteed aan de streektaal. De algehele leiding van de avond was in handen van Rietje Westerink. Deze avond werd live door de Lokale Omroep Elburg op de radio uitgezonden.

Na de opening door de voorzitter van Oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop gaf Rietje Westerink een korte voordracht, getiteld “Olde Riekdom” Daarna was het de beurt aan Eefje Westerink en Andrea Tichelaar. Hun voordrachten gingen over de mode van vroeger en over een spraakverwarring als gevolg van het spreken van dialect en algemeen beschaafd Nederlands. Vervolgens kon het publiek luisteren en kijken naar een voordracht van Inge Platte in het Amsterdams. Het publiek was getuige van de “emigratie” van Truus vanuit Amsterdam naar de Veluwe met alle gevolgen van dien. Het laatste programma-onderdeel voor de pauze betrof een in ere herstelde traditie: er werd onder orgelbegeleiding weer een aantal Oudhollandse liedjes gezonden.

Tijdens de pauze konden de bezoekers loten kopen voor een later te houden “Smakelijke Loterij” verloting.
Na de pauze traden als eerste Eefje Westerink en Andrea Tichelaar op met hun voordrachten getiteld “Kloris en Roosje” en “Veur de televisie”. Vervolgens was het weer de beurt aan Inge Platte. Zij trad op als Hendrikje, de zus van “Amsterdamse” Truus. Dit maal werd de voordracht gehouden in het Veluws dialect.
Als laatste trad Willem “de Snorre” van Norel op. Hij gaf de verschillen aan tussen vroeger en nu.
Na de verloting, waarbij de prijzen over het algemeen bestonden uit streekgebonden producten, werd de avond afgesloten door de voorzitter van Arent thoe Boecop.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven