Kroniek 153, september 2013

Inleiding

Het is weer tijd om u ons najaars- en winterprogramma te presenteren. In deze Kroniek geven wij u een overzicht van de activiteiten die wij u de rest van dit jaar nog te bieden hebben. We kijken ook terug op een succesvol voorjaarsprogramma waarin wij op veel bezoekers tijdens de activiteiten konden begroeten. Wij hopen u ook in het najaar en de winter iets van uw gading te kunnen bieden. U bent van harte welkom!

Agenda

12 t/m 14 september
expositie in Gruithuis tijdens botterdagen
17 september
jongerenavond
15 oktober
bezoek aan streekarchivriaat
6 november
lezing kruidentuin
14 november
historische maaltijd
17 december
sfeerwandeling
4 januari
nieuwjaarsreceptie

TERUGBLIK

21 maart: lezing over het drama van de Durgerdammers

Op donderdagavond 21 maart was Jan Wester uit Vollenhove te gast in het Gruithuis. Hij kwam vertellen over het drama tijdens de strenge winter van 1849/1850 rondom de vissers uit Durgerdam. Hij vertelde van het drama van Klaas Bording en zijn twee zonen, die veertien dagen op een ijsschots ronddreven op de Zuiderzee. Zij werden uiteindelijk opgepikt door vissers uit Vollenhove. Het liep helaas niet goed af met dit drietal: vader Klaas en zoon Klaas stierven alle twee binnen twee weken alsnog door de geleden ontberingen, terwijl zoon Jakob, eenmaal weer thuis, geleidelijk aan de drank kapot ging. Hij is de psychische ellende van die vreselijke twee weken nooit meer te boven gekomen en stierf dus ook jong. Jan Wester vertelde met verve en had anderhalf uur lang alle aandacht.

10 april: presentatie nieuw tijdschrift met aantal mini-lezingen.

een knipmutsRein Lotterman, auteur van het artikel over de Elburger dracht, ontdekte achteraf een klein foutje. In het bijschrift bij de foto op blz. 1 staat dat op de foto een tipmuts staat. Dat is niet correct, de foto toont een knipmuts.

11 mei: kerkenpadwandeling

Onder een koud en waterig zonnetje vertrokken zaterdagmorgen 11 mei jl. ca. 50 mensen vanaf het Gruithuis voor de jaarlijkse wandeling van Arent thoe Boecop. De route ging deze morgen via paden en binnenwegen rond Elburg richting Landgoed Schouwenburg waar een koffiestop geregeld was.

Na deze stop splitste de groep wandelaars in twee groepen, t.w. een groep die de lange route van 25 kilometer liep en die de korte route van 12 kilometer aflegde. De wandelaars van de lange route zetten hun wandeling voort over landgoed Zwaluwenburg, door de bossen via de Johannahoeve en de zandverstuiving naar de boerderij van Dirk van de Poppe, en verder via het Poppepad, de Verbindingsweg, Grevensweg en landgoed Klarenbeek, via de Kerkdijk richting Elburg. De wandelaars van de korte route maakten na de koffiestop een ronde over landgoed Schouwenburg, terug naar de Broekdijk en via het pad door de wei, langs de Beek naar de Jukweg en daarna via de Puttenerallee richting landgoed Old Putten terug naar Elburg. Alle deelnemers waren enthousiast over de gekozen routes.

29 mei: ledenvergadering

De jaarlijkse ledenvergadering nam – zoals gebruikelijk – niet veel tijd in beslag. Tijdens deze vergadering nam de vereniging afscheid van twee bestuursleden, de heren Arend Junte en Willem van Dijk. Voorzitter Rien Zwart dankte hen hartelijk voor al hun inspanningen voor de vereniging. Tegelijkertijd werden twee nieuwe bestuursleden benoemd: mevrouw Elly Plugers en de heer Kees van de Streek.

Bedoeling was dat na het officiële deel een lezing zou worden verzorgd over de kruidentuin. Deze kon helaas door omstandigheden niet doorgaan en is verplaatst naar 6 november as. In plaats hiervan verzorgde Willem van Norel een presentatie over de reis die hij en ons oud-bestuurslid Philip Docter in het najaar van 2011 maakten naar Polen waar zij onder meer de concentratiekampen Auschwitz en Sobibor bezochten. Een indrukwekkende presentatie!

8 juni: fietstocht

Op zaterdag 8 juni vond de jaarlijkse fietstocht plaats. Ongeveer 60 fietsers vertrokken om 9 uur vanaf het Gruithuis richting de Flevopolder. Tijdens diverse tussenstops werd de historie van het gebied – toen het nog Zuiderzee was – belicht. Zo kwam de “Doornspijkerberg” aan de orde, waar vele vissersschepen aan de grond liepen. Ook WO II kwam aan de orde via de verhalen over de vliegtuigen die in de Zuiderzee stortten. Elburger vissers zijn hier meermalen ooggetuige van geweest. Onderweg werd er gestopt bij de voormalige boerderij van Evert Boerhave aan de Oudebosweg. Evert vertelde over een aantal voorwerpen die hij tijdens zijn werkzaamheden in de polder gevonden heeft. Hij toonde o.a. pijpenkopjes, oud glas, katrollen van boten, spijkers en aardewerk. Onder het genot van koffie met koek konden we vragen stellen over de voorwerpen en werden er nog enkele mooie verhalen over de visserij verteld. Het blijft een bijzonder idee, als je in de polder bent, je te realiseren dat dit vroeger zee was! Via het Abbertbod en de “Kop van ’t Ende” fietste de groep weer naar huis.

VOORUITBLIK

Expositie in Gruithuis tijdens botterdagen

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is geworden, bieden wij u ook dit jaar tijdens het botterweekend een expositie aan in het Gruithuis. Dit jaar zijn er prachtige kunstwerken te bewonderen van Johan van Renselaar. Johan van Renselaar is geboren in 1937 in Voorthuizen. Tijdens zijn middelbare schooltijd volgde hij tekencursussen bij Martin Brink in Amersfoort. Hij werd van professie gymnastiekleraar. In Rotterdam bezocht hij de Avond-academie voor Beeldende Kunsten te Rotterdam: tekenen en schilderen. Van 1963 tot 1997 (VUT) was hij werkzaam in Elburg aan de “Burg. Folkertsschool” en de Rehoboth-mavo. Eind jaren ’60 heeft Johan geschilderd bij een groepje in Nunspeet o.l.v. kunstschilder Tulling. Dit was voordat de Vrije Academie er opgericht werd. In 1973 behaalde hij zijn akte LO tekenen aan de Volksuniversiteit te Apeldoorn. Hij woont sinds 1964 tot volle tevredenheid in Elburg en heeft in die tijd veel schilderijen en vooral pentekeningen en de laatste jaren aquarellen gemaakt, vooral van Elburg. Door andere activiteiten schildert hij tegenwoordig minder dan vroeger. Wel maakt hij jaarlijks een kerst-/nieuwjaarskaart voor vrienden en familie. Bij deelname aan de jaarlijkse “Jos Lussenburg”- tentoonstelling heeft hij een 2e en een keer een 3e prijs gewonnen met een aquarel van Elburg.

De expositie is voor het publiek geopend op donderdag 12 september en vrijdag 13 september van 14.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 21.00 uur en op zaterdag 14 september van 10.00 tot 16.00 uur.

U bent van harte welkom!

Dinsdag 17 september: jongerenavond

Opnieuw hebben we een avond op stapel staan voor jongeren. Na enkele lezingen en een stadswandeling gaan we dit keer iets heel anders doen. We brengen op dinsdagavond 17 september een bezoek aan de Sint Nicolaaskerk. Eén van de fraaiste monumenten van Elburg met een hele rijke geschiedenis. Willem van Norel zal deze avond gids te zijn. Hij zal het een en ander vertellen over de historie van de kerk en beklimt vervolgens met de deelnemers de toren. Onderweg naar boven wordt op de verschillende verdiepingen uitleg gegeven over het carillon, de klokken, het uurwerk en de grote brand van 1693 waarbij de toren zijn spits verloor. Het meest spectaculaire onderdeel is ongetwijfeld het bezoek aan de gewelven bovenin de kerk. Via een ladder, een plankier en een paar trappen komen we op enkele bijzondere plekken. Op de donkere zolders van het kerkgebouw kunnen (met behulp van bouwlampen en een zaklamp) de gewelven van de bolle kant en de unieke kapconstructie van het kerkgebouw worden bekeken. Wees niet bang, alles is veilig, maar het is wel een unieke ervaring!

Omdat het een jongerenavond is, is deze uitnodiging specifiek bedoeld voor mensen tot 35 jaar. Bent u zelf wat ouder, maar kent u jongeren die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van Elburg, geef deze uitnodiging dan door! Verjonging van het ledenbestand van onze vereniging is noodzakelijk om ook in de toekomst een generatie te hebben die de rijke historie van onze gemeente verder onderzoekt, vastlegt en bewaakt.

De avond begint om 19.30 uur, verzamelen in het Gruithuis. Na afloop is in het Gruithuis nog een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje. Opgave vooraf is niet nodig.

Dinsdag 15 oktober: bezoek aan streekarchivariaat

Op dinsdag 15 oktober zijn wij te gast op het streekarchivariaat Elburg, dat gevestigd is in het gemeentekantoor in Oostendorp. Hayo de Roo gunt ons een kijkje in het bijzonder kluisarchief en hij toont ons unieke documenten met de erbij horende bijzondere verhalen. Het streekarchivariaat is een bezoek meer dan waard. Het bevat verzamelingen documenten die voor de onderzoekers van onze eigen vereniging van onschatbaar belang zijn. Waren deze documenten niet zo goed bewaard gebleven, dan was menig historisch onderzoek onmogelijk geweest. Veel oude teksten zijn met de hand geschreven, in vaak moeilijk leesbare handschriften, en ook nog eens in een ouderwets Nederlands wat de meesten van ons niet beheersen. Dankzij het werk van vele vrijwilligers zijn al veel van deze oude documenten “getranscribeerd”, (simpel gezegd: leesbaar gemaakt voor de lezer van nu), zodat wij de inhoud van de teksten kunnen bestuderen en meer te weten kunnen komen over de rijke historie van Elburg en omgeving. Ook voor het tegenwoordig populaire stamboomonderzoek is het streekarchivariaat van onschatbare waarde.

U bent van harte welkom op het gemeentekantoor in Oostendorp om 19.30 uur. We verwachten dat het bezoek ongeveer twee uur zal duren.

Woensdag 6 november: lezing kruidentuin

WOENSDAG……………

Donderdag 14 november: historische maaltijd

Op donderdag 14 november vindt onze jaarlijkse historische maaltijd plaats in restaurant de Haas. Het thema voor dit jaar is: ‘De wereld van theater en Opera’.

U zult tijdens de maaltijd vergast worden op bijzondere gerechten waarvan de namen te herleiden zijn naar beroemde personen uit de wereld van het Theater en de Opera. De leiding van deze avond is in handen van Freek van der Heide (bekend van o.a. toneelvereniging Top). Tussen de gangen doorgeeft hij een verklaring voor een aantal prachtige namen van gerechten. Heeft u zich bijvoorbeeld wel eens afgevraagd waar de naam Peche Melba vandaan komt en heeft u wel eens soep à la Rossini gegeten? Freek en zijn broer Gerrit brengen tijdens de maaltijd ook liederen ten gehore die passen bij het thema van deze avond. En, zoals vroeger in het theater gebruikelijk was, wordt de maaltijd opgeluisterd met een aantal showelementen. Kortom: het belooft letterlijk en figuurlijk een “spetterende” avond te worden. De kosten voor deze maaltijd bedragen € 22,50 per persoon. Gezien het avondvullend programma beginnen we de maaltijd om 18.30 uur (zaal open vanaf 18.00 uur)

Betaling en toegang

Dit jaar geen aanmeldingsformulier maar het vriendelijke verzoek uw betaling ad € 22,50 p.p. over te maken op rekening: 69.20.15.248 van Arent thoe Boecop onder vermelding van: “Deelname historische maaltijd”. Als u zorgt dat uw aanmelding uiterlijk 7 november as. door ons ontvangen is, sturen wij u een toegangsbewijs waarmee u toegang krijgt tot de zaal. Helaas moeten wij tot deze werkwijze overgaan omdat steeds vaker deelnemers “vergeten” te betalen. Wij vragen uw begrip en medewerking hier dan ook voor.

Dinsdag 17 december: sfeerwandeling

Ook in 2013 besluiten wij programma met een sfeerwandeling. De zevende editie van de sfeerwandeling vindt plaats op dinsdag 17 december en staat in het teken van de stadsboerderijen. Naast de visserij, de handel en de ambachten vormde de landbouw ook een belangrijk middel van bestaan voor de Elburger bevolking. Niet alleen in het buitengebied (de Vrijheid, de Nieuwstad en de Stoopschaar) waren Elburger boeren actief, maar ook in de binnenstad waren vele stallen en ruimtes waar vee werd gehouden. Vooral in de stegen waren diverse stadsboerderijen waar koeien, paarden, geiten en varkens in de wintermaanden op stal stonden. De sporen van deze stadsboerderijen en schuren zijn tot op heden nog steeds zichtbaar. Tijdens de wandeling wordt hier over verteld. Daarnaast worden er in enkele voormalige stadsboerderijen korte lezingen, ondersteund met beeldmateriaal, verzorgd. We verzamelen om 19.30 uur bij het Gruithuis aan de Krommesteeg en eindigen daar ook weer omstreeks 21.45 uur. Daar kan onder het genot van een kop warme chocolademelk nog even worden nagepraat.

Zaterdag 4 januari: nieuwjaarsreceptie

Het is nog volop 2013, maar we wijzen u er alvast op dat wij 2014 gaan inluiden op zaterdag 4 januari as. U bent dan van harte welkom op onze nieuwjaarsreceptie in het Gruithuis. De receptie begint om 15.30 uur. We blikken dan terug op 2013 en kijken vooruit naar 2014, wat voor onze vereniging een bijzonder jaar is. Het is dan namelijk 40 jaar geleden dat onze vereniging werd opgericht. We zullen dit jubileum in de loop van 2014 op tal van manieren gaan vieren. Meer hierover in onze volgende Kroniek!

OVERIG NIEUWS

Project bewoningsgeschiedenis

Het project bewoningsgeschiedenis is – voor zover dat met zo’n project mogelijk is – afgerond. Op onze website kunt u nu van alle vier kwartieren in de binnenstad per pand de bewoningsgeschiedenis raadplegen. Het jarenlange onderzoek naar de bewoningsgeschiedenis is door vele vrijwilligers uitgevoerd als een samenwerkingsproject tussen onze vereniging en het streekarchivariaat. Maar het werk is nooit af! Wij hopen met het online zetten van de resultaten tot nu toe nóg meer informatie te verkrijgen. Alle aanvullingen zijn welkom. Als u weet wie in de loop der jaren in de diverse panden hebben gewoond en als u nog foto’s heeft van betreffende personen verzoeken wij u vriendelijk contact op te nemen met Stevie van Zweden, e-mail : svanzweden@upcmail.nl. De directe link naar de bewoningsgeschiedenis is: www.arentthoeboecop.nl/publicaties/bewoningsgeschiedenis.

Rabobank Clubkas Fonds

In 2013 hebben wij uit het Rabo Clubkasfonds een bijdrage van € 945 euro mogen ontvangen. Wij bedanken iedereen langs deze weg voor het uitbrengen van zijn stem op onze vereniging!

Bij voldoende belangstelling zal in de periode januari tot en met april 2014 een cursus oudschrift worden georganiseerd door onze vereniging in samenwerking met de Heemkunde vereniging Nuwenspete uit Nunspeet. Het doel van de cursus is om handschriften uit de afgelopen vier eeuwen te kunnen lezen en overzetten. Daarvoor zullen archiefstukken worden gebruikt die aanwezig zijn in het streekarchivariaat Noordwest Veluwe. In totaal worden er 6 avonden gehouden waarin de teksten worden besproken en toegelicht. Elke cursist wordt gevraagd om in de tussenliggende perioden een tekst over te zetten. Als cursusleider treedt op drs. Jos Mooiweer, directeur van de IJsselacademie uit Kampen. Hij heeft veel ervaring met het geven van deze cursussen. De cursusavonden zullen beginnen om 19.30 en twee uur duren (met een pauze). De kosten van de gehele cursus bedragen € 85,00 per persoon. Voor het volgen van de cursus is geen speciale vooropleiding vereist. Het ligt in de bedoeling om na afronding van de cursus regelmatig bij elkaar te komen om oudere teksten in onze archieven over te zetten. De cursus is ook niet gebonden aan een bepaalde leeftijd. Indien u belangstelling hebt voor de cursus dan verzoeken wij u schriftelijk of per mail opgave te doen via Peter Veen, voorzitter Nuwenspete, veeneco@mail.com of Gruppendelerweg 17, 8071 WK Nunspeet. Er moeten minimaal 15 cursisten zijn en een maximum van 20.

Jubileumboek Juliana Doornspijk

In november viert de fanfare van Doornspijk haar 100-jarig bestaan. Tegelijkertijd herdenkt de malletband van dezelfde muziekvereniging haar oprichting in 1954. Ter gelegenheid hiervan is onderzoek gedaan naar de historie van het korps. De uitkomst van dat onderzoek is vastgelegd in een jubileumboek. Meer dan de helft van het boek bestaat uit foto’s die honderden (oud-)inwoners van Doornspijk hebben aangeleverd. Zelfs uit de eerste dertig jaar van de vorige eeuw kwamen beelden uit de persoonlijke albums van burgers uit de dorpsgemeenschap tevoorschijn. Ook de herinneringen van leden en oud-leden van de muziekvereniging hebben een prominente plaats gekregen in het boek. Al met al geeft dit boek een tijdsbeeld van 100 jaar muziekleven in Doornspijk, de verankering van de fanfare in het dorpsleven, de pioniers en dragers van de vereniging en de manier waarop het korps worstelt met de verworvenheden en uitdagingen van de moderne tijd. Indien u belangstelling hebt voor dit boek, dan kunt u contact opnemen met de penningmeester van de vereniging, Dirk v.d. Poppe, tel. 0525-662222 of email dvandepoppe@gmail.com.

Wilt U meer informatie over het onderzoek, bel dan met de auteur van het boek, Tis Peeters, tel. 0525-660664, of email tispeeters@yahoo.com.

Herhaalde oproep: e-mail adressen gevraagd

In de vorige Kroniek hebben wij het u al gemeld. Om u nog beter van dienst te kunnen zijn zouden wij ook graag de aankondigingen van onze activiteiten per e-mail aan u doorgeven. Op onze vorige oproep is al op uitgebreide schaal gereageerd. Maar hoe meer, hoe beter! Als u prijs stelt op deze service, stuurt u dan alstublieft een e-mail aan info@arentthoeboecop.nl onder vermelding van “opgave e-mailadres”. Onze secretaris neemt uw gegevens dan op in ons digitale adressenbestand.

Nieuwe leden

We hebben de afgelopen periode weer een aantal nieuwe leden in onze ledenadministratie kunnen opnemen. Wij heten deze nieuwe leden uiteraard van harte welkom!

Dhr. H. van KlompenburgElburg
Dhr. B. VinkeOosterwolde
Dhr. R. JunteElburg
Dhr. J. HummelElburg
Grand Café de VischmarktElburg
Dhr. R. MenningaElburg
Dhr. M.E. van ’t HofElburg
Dhr. A. StaesElburg
Dhr. A. KoningElburg
Mevr. R. van RamshorstElburg
Dhr. A. GuldieBarneveld
Dhr. J. HeldElburg

Bibliotheek

De bibliotheek van onze vereniging is gevestigd in het Gruithuis. Wie gebruik wil maken van de bibliotheek kan contact opnemen met Els Kranenburg, tel. 0525 682 868.

Verkoop van boeken

Onze vereniging heeft in de loop der jaren heel wat tijdschriften en boeken uitgegeven. Een groot aantal daarvan is nog steeds in voorraad. Een geactualiseerde lijst van alle nog beschikbare boeken staat op onze website: www.arentthoeboecop.nl.

Colofon

De Kroniek is een uitgave van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop. De Kroniek verschijnt twee maal per jaar. Meer informatie over onze vereniging treft u aan op www.arentthoeboecop.nl of op onze facebook-pagina. Secretariaat: postbus 117, 8080 AC Elburg. e-mail: info@arentthoeboecop.nl

Inschrijven