Het lukt de organisatie ieder jaar weer een nieuw thema te bedenken voor de sfeerwandeling. Op dinsdagavond 17 december organiseerde de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop deze traditie voor de zestiende keer. Maar liefst 180 leden namen aan de wandeling deel. De kaartjes waren op 4 december binnen drie uur opgehaald bij de balie van de VVV.
Dit jaar stonden de oude ambachten van Elburg centraal tijdens de sfeerwandeling. Op zes locaties kregen de bezoekers negen verschillende verhalen te horen. De groepen werden door gidsen naar de verschillende plekken begeleid.
In Museum Elburg leidde Anton van Wezep de mensen rond in het (lees: zijn) Schildersmuseum. Het is Anton en zijn team een paar jaar geleden gelukt om een prachtige permanente tentoonstelling over het schildersambacht te realiseren.
In de dubbelkapel liet Chris Weijenberg de door zijn vader Lammert in de zomer van 1949 ontdekte secco’s zien. Daarbij vertelde hij over de betekenis van afbeeldingen met heiligen uit de late Middeleeuwen.
Tiny van Dijk gaf in de kelders van het Nationaal Orgelmuseum op vakkundige wijze uitleg over de bouw van een orgel. In de Boonzaal vertelde Maarten Seijbel vol trots over het (geschonken) orgel van Gert Boon. Vervolgens konden de mensen luisteren naar prachtig orgelspel van Harry Hamer.
John van Midden vertelde in de oude smederij aan de Smedestraat op zeer vakkundige wijze over Smederijmuseum De Hoefhamer. Daarbij gaf hij een korte demonstratie van het smeden.
In het Gruithuis lieten Lex Terpstra en Hans aan ’t Goor zien hoe een scheepsmodel wordt gebouwd. Daarbij demonstreerden ze de fasen van de bouw van een bottertje aan de hand van enkele schaalmodellen. Lex Terpstra heeft inmiddels 32 modelscheepjes gebouwd. Hij draagt zijn vak over aan anderen. De twee jongste cursisten zijn Niek Nagelhout en Tim Kolleman, elk 13 jaar oud.
Op de Botterwerf vertelde scheepsbouwer Cees Leusink over de restauratie van de botter EB 25. Daarbij demonstreerde hij tevens het breeuwen van de gangnaden van een botter. Henk Walles legde de mensen in de museumafdeling uit wat de vrijwilligers van de Botterstichting allemaal doen om de schepen in de vaart te houden. Het begon allemaal in 1974 met de aankoop van de botter EB 24. Vijftig jaar later is de Botterstichting niet alleen een begrip in Elburg, maar ook in heel Nederland.
In de palingrokerij aan de Rozemarijnsteeg 25 was Willem van Norel de gastheer. Bij de rookkasten vertelde hij op een bevlogen manier het verhaal over de viskoopman Frank van Triest (1864-1941), die vijftig jaar bot, paling en haring met paard en wagen vervoerde naar Deventer, Dieren en Doesburg. In de rokerij konden de deelnemers unieke filmbeelden zien. Tenslotte konden de mensen de nettenzolder bewonderen,
Na afloop van de sfeerwandeling was er nog een gezellig samenzijn bij restaurant Aan de Gracht. Daar werden de enthousiaste verhalen van de avond gedeeld onder het genot van een drankje en bitterballen. Het prachtige restaurant aan de Havenstraat zat bomvol. Een prachtige avond kwam daarmee aan een einde.