ARENT THOE BOECOP STIMULEERT DE VIERING VAN SONDE MARTEN

Op de dag vóór Sonde Marten (het Sint Maartenfeest) kreeg een groep enthousiaste kinderen van groep 7 van de Prins Willem Alexanderschool uit Oostendorp de kans om suikerbieten uit te hollen en te snijden. Ieder jaar lopen honderden kinderen op 11 november tegen scheerdonker met een lampion of een lichtje door de sfeervolle Elburger binnenstad. Een traditie die meer dan honderd jaar oud is. Maar aan het begin van de vorige eeuw liepen kinderen niet met lampions, maar met uitgeholde en versierde suikerbieten langs de deuren. Deze traditie werd vóór de oorlog met name door dominee H.J. Olthuis gestimuleerd. Naast het Sint-Maartenfeest was de geboren Elburger predikant ook de grote animator van het Palmpasenfeest (versierde broodzwaantjes) en het nootjes pikken.

In het Gruithuis aan de Krommesteeg organiseerde de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop vrijdagmiddag het uithollen en snijden van de rode suikerbieten. Voordat de kinderen met het snijden begonnen, werd eerst uit volle borst het traditionele Sonde Martenlied gezongen. Verrassen genoeg bleken diverse kinderen dit liedje al te kennen.

Vrijwilligers van de vereniging hielpen vervolgens de leergierige en overenthousiaste kinderen met het versieren van de suikerbieten. De kinderen bleken heel creatief te zijn door bijvoorbeeld bottertjes, figuurtjes, logo’s en de Vischpoort in de bieten te snijden.

Alle kinderen kregen na afloop van de workshop een spannend geschreven historisch jeugdboekje van de vereniging mee als een herinnering aan deze onvergetelijke middag.

Op zaterdagmiddag 11 november konden de kinderen vol trots met hun prachtig versierde suikerbiet deelnemen aan de rondgang door de Elburger binnenstad.

Arent thoe Boecop hoopt dat veel kinderen op 11 november de tekst van het traditionele Sonde Martenlied uit volle borst zullen zingen:

Sonde sonde Marten

De koonen dragen starten

De kalvers dragen hoorens

Rieke rieke torens

Hier woont zo’n rieke man

Die zoveule geven kan

Veule kan e geven

Zalig zal e leven

Stook vuur, stook vuur

Sonde Marten is zo duur

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven