ZEER INTERESSANTE EXCURSIE IN MÜNSTER

De excursie naar Münster, die de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop organiseerde op zaterdag 1 juli, was een groot succes. Om 8.00 uur vertrok de bus met 60 deelnemers vanaf parkeerplaats Het Schootsveld richting Münster. Achter de bus reden nog twee auto’s met in totaal zes deelnemers.

Na aankomst in de Duitse Hanzestad kregen de deelnemers koffie/thee met koek. Om 11.00 startte het programma verdeeld over twee groepen. De ene groep begon met een stadswandeling onder leiding van een zeer deskundige gids. De andere groep bezocht onder leiding van gids Willem van Norel vier bijzondere locaties: het voormalige Raadhuis (waar de Vrede van Münster werd getekend), het koopmansgildehuis Haus der Niederlande (waar de Nederlandse delegatie in 1648 onderhandelde), de indrukwekkende Domkerk en het Stadsmuseum.

Na een uitgebreide lunchpauze gingen de twee groepen opnieuw de prachtig gerestaureerde stad in. Er werd gewisseld van vertellers.

De verhalen van de gidsen waren zeer indrukwekkend. Bij het graf van bisschop Clemens August von Galen (1878-1946) vertelde Willem van Norel over de zeer gewaagde preek van de bisschop in 1941 waarin hij heftig protesteerde tegen het euthanasieprogramma van de Nazi’s op gehandicapte Duitse burgers. Uit angst voor opstand van de bevolking durfden de Nazi’s de bisschop niet te arresteren. Uit eerbetoon bracht paus Johannes Paulus II op 1 mei 1987 een bezoek bij het graf van bisschop Clemens August von Galen in de Domkerk, waarbij hij uit diep respect knielde en in gebed ging.

De indrukwekkende dag werd afgesloten met vrije tijd, waarbij iedereen nog ruimte kreeg om op eigen gelegenheid de binnenstad van Münster in te gaan.

Om 19.30 uur werd de terugreis naar Elburg ondernomen. Twee uur later arriveerde de bus met de tevreden deelnemers terug in Elburg. Daarmee werd een zeer indrukwekkende dag afgesloten

Na de Hanzelezing van Theo van Mierlo, de Hanzewandeltocht tussen Elburg en Hattem was deze excursie het derde evenement dat Arent thoe Boecop organiseerde in het kader van het Hanzejaar 2023

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven