INDRUKWEKKENDE AVOND OVER HET BOERENLEVEN IN ELBURG

In de veestal van de familie Magré in de Nieuwstad werden woensdagavond drie minilezingen gehouden over het boerenleven in Elburg. Nadat organisator Jan Blom een korte inleiding had gehouden over het doel van deze avond werd de aftrap gedaan door Willem van Norel. In zijn referaat blikte de Elburger historicus terug op het verleden, toen Elburg nog vele tientallen boerenbedrijfjes telde en de veehouderij nog een kleinschalig karakter had. Voorzien van prachtige beelden schetste Van Norel een beeld van de tientalen boerenbedrijfjes in de Elburger binnenstad en in de buurtschappen in het buitengebied van Elburg zoals de Nieuwstad, de Vrijheid en de Stoopschaar. Vervolgens vertelde hij in het kort over de geschiedenis van de gemeenschappelijke weidegebieden Het Goor en De Mheen. De bijdrage eindigde met de geschiedenis van de boerderij van de familie Van Norel in de Stoopschaar als voorbeeld van een gemengd bedrijf met een bijna zelfvoorzienend karakter.

Na de pauze vertelde Henk Magré zijn persoonlijke levensverhaal over zijn boerenbedrijf in de Nieuwstad. Henk werd in 1963 geboren en wist al vanaf zijn jonge jaren dat hij de boerderij van zijn ouders graag wilde voortzetten. Inmiddels is zijn bedrijf gegroeid naar 85 melkkoeien, waar op bijna biologische wijze met veel zorg voor de natuur en liefde voor de runderen wordt gewerkt. Henk illustreerde zijn indrukwekkende verhaal met vele praktijkvoorbeelden waarmee het bedrijf een bedrage wil leveren aan een verantwoord omgaan met de natuur en een gezonde veestapel.

Het derde deel van de avond werd door zoon Kees Magré gevuld met een blik op de toekomst van het boerenbedrijf. Hoewel er nog veel onzekere (externe) factoren zijn, wil zus Mathilde Magré het bedrijf van haar ouders graag doorzetten. De ambitieuze Mathilde wil met het verzorgen van de veestapel inzetten op een duurzame manier van boeren, waarbij de producten via de melktap (deels) vanaf het erf afgezet kunnen worden aan de plaatselijke bevolking. Steeds meer mensen beseffen dat de kringlooplandbouw grote en duurzame voordelen oplevert.

De aanwezigen waren zeer onder de indruk van de manier waarop de familie Magré de bedrijfsvoering van hun veehouderij uitoefent. Organisator Jan Blom blikte aan het eind van de avond terug op deze zeer geslaagde avond. Alle aanwezigen werden door de familie Magré getrakteerd op een liter verse melk uit de melktap. In september zal een vierde avond in deze serie thema-avonden worden georganiseerd.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven