Lezing door Sander Wassing op 15 februari

Sander Wassing is inmiddels geen onbekende meer bij onze vereniging.
Op 15 februari komt hij weer naar Elburg om een lezing te geven over Maarten van Rossum.
De lezing wordt gehouden in het Nationaal Orgelmuseum en begint om 20.00 uur.
Samen met het Nationaal Orgelmuseum hebben we een speciale actie samengesteld.
Het museum is om 18.45 uur geopend. U kunt dan voor € 5,00 het museum bezichtigen en vervolgens aansluiten bij de lezing.
Heeft u een Museumjaarkaart, dan is de toegang gratis.
Komt u alleen naar de lezing, dan is deze lezing gratis toegankelijk.
Het verzoek is wel of u dan ook uw Museumjaarkaart wilt meenemen.

Sander Wassing bespreekt een aantal onderwerpen.
Hoe financierde Maarten van Rossem (ca. 1497-1555) de bouw van kasteel Cannenburch? Hoe breidde hij zijn bezit uit in de omgeving van het kasteel? Opzoek naar het antwoord volgen we de Gelderse krijgsheer wanneer hij van 1516 tot 1543 plundertochten onderneemt in Holland, Brabant en Vlaanderen. “Blaken en branden is het sieraad van de oorlog”. De lijfspreuk van Van Rossum werd door hem en zijn soldaten omgezet in meedogenloze daden. Kerkklokken, boden ?? en rookkolommen aan de horizon waarschuwden dorpsbewoners dat de ‘gelderaers’ in aantocht waren.
Landsheer Karel V (1500-1558) koesterde de ambitie om alle Nederlandse provincies aan zijn gezag te onderwerpen. Dat betekende dat hij ook het hertogdom Gelre bij zijn gebieden wilde voegen; een ambitie waar de Gelderse hertogen zich uiteraard fel tegen verzetten. De gewone man kreeg de rekening gepresenteerd van het conflict dat tot 1543 steeds hoger opliep. Decennia lang hield Maarten van Rossem in dienst van de Gelderse hertogen door terreur en guerrillaoorlogvoering de Nederlanden in zijn greep. Uit kronieken vangen we soms een glimp op van het persoonlijke leed dat hierdoor veroorzaakt werd. Een bezoek van Gelderse soldaten aan het Brabantse Geldrop liep verschrikkelijk af:

‘dat midts de troubelen vanden oorloghe de kercke ende thooren alhier by de Geldersche seer jamerlijck is affgebrandt ende daerinne doodt gebleven over de tweehondert menschen’

Soms vonden de oorlogshandelingen plaats op Veluws grondgebied. De aanval van Van Rossem op ’s-Gravenhage in 1528 is bij velen bekend, de wraak van Karel V minder: in de tweede helft van 1528 viel een legermacht de Veluwe binnen en werden onder meer Elburg en Harderwijk bedreigd. Wie was Maarten van Rossum en wat dreef hem? Welke krijgsbuit streek hij op en welke tactieken werden gebruikt? Waren zijn plundertochten succesvol? Deze en andere vragen worden tijdens de lezing aan de orde gesteld.  

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven