TERUGBLIK OP DE SFEERWANDELING

Na twee jaar onderbreking kon op dinsdagavond 13 december de traditionele sfeerwandeling weer georganiseerd worden. Om 19.00 uur verzamelden de deelnemers zich in de Grote- of Sint-Nicolaaskerk. Daar heette Willem van Norel de deelnemers welkom en gaf hij een korte toelichting op het programma. Het thema van deze avond vormde de zestiende eeuw. Vervolgens werden de 200 deelnemers ingedeeld in vier evenwichtige groepen.

Om 19.15 ging het programma van start. In een carrousel bezochten de deelnemers vijf locaties, waar in een tijdsbestek van 35 minuten bijzondere verhalen werden gepresenteerd

In het Gruithuis aan de Krommesteeg vertelde Kees van de Streek het levensverhaal van paus Adrianus VI, de enige Nederlandse paus die ooit het hoogste ambt in de Rooms-katholieke kerk heeft vervuld. Precies vijfhonderd jaar geleden werd hij als paus ingewijd. Zijn ambtstermijn duurde echter slechts twintig maanden.

Ronald de Graaf sprak in de Boonzaal van het Nationaal Orgelmuseum over het bewogen leven van prins Willem van Oranje. Ronald schreef in 2018 een biografie over Willem van Oranje onder de titel De Prins. Voor dit onderzoek raadpleegde hij nooit eerder gebruikte (Duitse) bronnen.

Op de tweede verdieping van de toren van de Sint-Nicolaaskerk speelde beiaardier Martien van der Knijff op het carillon. Martien legde de bezoekers uit dat het carillon een uitvinding is uit de 16e eeuw. Martien is sinds 1995 beiaardier van het carillon van de Sint-Nicolaaskerk. Hij speelde tijdens de sfeerwandeling enkele 16e-eeuwse melodieën.

Voor degene die fysiek niet in staat waren naar boven te lopen, was er onder de toren warme chocolademelk met een kerstkrans. Op het kerkplein was er de mogelijkheid om de muziek van het carillon te beluisteren.

Jos Snoek was de gastheer in het prachtig gerestaureerde pand Ledige Stede, het voormalige postkantoor. Hij vertelde iets over de werkzaamheden van Buro Stiel, een jong en ambitieus architectenbureau opererend op het terrein van het historisch erfgoed. Jos liet iets zien van enkele bijzondere restauratieprojecten zoals de kerk van Buren, de plek waar Willem van Oranje en Anna van Egmont zijn gehuwd en waar hun dochter Maria ligt begraven.

In koffiekamer van het Oude Feithenhof zette Willem van Norel de schijnwerpers op Elburg in relatie tot het jaar 1572. Het was een turbulent jaar, waarin het leger van graaf Willem van den Bergh Elburg binnentrok. Maar half november 1572 keerde Elburg, uit angst voor geweld, toch weer terug naar het Spaanse gezag. Willem van Norel schetste het markante jaar 1572 in een bredere (landelijke) context.

Na afloop van de Sfeerwandeling was er bij restaurant Aan de Gracht gelegenheid om onder het genot van een drankje en een hapje gezellig na te praten. Velen maakten daarvan gebruik.

Een enthousiast gevoel overheerste deze sfeervolle avond!

Foto’s Rob Clement

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven