OUD-TOPSCHAATSERS TE GAST IN ELBURG

Zaterdagmiddag 11 juni is voor de oud-topschaatsers een onvergetelijke dag in Elburg geworden. Op initiatief van Henk Hulst, begin jaren zestig lid van de jeugdkernploeg langebaan schaatsen, kwamen bijna 50 voormalige topsporters naar Elburg. Ze werden gastvrij ontvangen op de Botterwerf onder het genot van koffie en een Elburger Botje. Henk Hulst sprak in zijn welkomstwoord van een uniek gebeuren. Vele reünisten kenden Elburg slechts van naam.

Onder leiding van tweevoudig wereldkampioen en tweevoudig Europees kampioen langebaan schaatsen Hilbert van der Duim en zijn vriend Harm van der Pal was in 2019 de vereniging De Schoverlingen opgericht. Jaarlijks komen zij bijeen om elkaar te ontmoeten en bij te praten. Dit keer was Elburg de plek van samenkomst. Diverse bekende namen waren naar Elburg gekomen waaronder Gerben Karstens, Yep Kramer, Jos Valentijn, Jan en Ineke Kooiman, Eddy Verheijen, Andries Kasper, Jos Pronk, Trijnie Rep, Haitske Pijlman, Yvonne van Gennip en Annie Borckink.

Onder leiding van de broers Gert en Willem van Norel werd een rondwandeling door de binnenstad van Elburg gedaan. De gasten keken hun ogen uit en waren aangenaam verrast door de zeer interessante verhalen. Oud-coach Leen Pfrommer genoot zichtbaar met volle teugen van de prachtige gebouwen, de sfeervolle stegen en de interessante historische toelichting van de gidsen.

Na de stadswandeling wachtte de sporters, verdeeld over vier botters, een bijzonder zeiltochtje op het Veluwemeer. Daar was volop de gelegenheid om van het water te genieten, maar vooral ook om onderling bij te praten.

Terug van de bottertocht werden de gasten verrast met een buffet en een gebakken visje. Ook hier werden vele herinneringen en verhalen uitgewisseld.

Alle deelnemers kregen als een blijvende herinnering aan het dagje Elburg de publicatie Canon van de gemeente Elburg, met veertig historische verhalen, uitgereikt. Een meer dan geslaagde dag kwam daarmee tot een einde. De Elburger Botterstichting en Arent thoe Boecop kunnen terugkijken op een meer dan geslaagd evenement. Hilbert van der Duim sprak in zijn dankwoord over een topdag die voor herhaling vatbaar was. Zijn woorden werden door de deelnemers met een daverend applaus bekrachtigd.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven