ELBURG NEEMT OPNIEUW DEEL AAN DE BEVRIJDINGSVUURESTAFETTE

Al sinds 1948 wordt in de nacht van 4 naar 5 mei het bevrijdingsvuur in Wageningen ontstoken. Dit bevrijdingsvuur markeert de overgang van herdenken naar vieren. Ook dit keer werd om middernacht het vuur, wat van de Franse stad Bayeux (Normandië) naar Wageningen was overgebracht, op het 5 Mei-plein voor Hotel de Wereld ontstoken. Na een korte ceremonies wordt het bevrijdingsvuur vervolgens door hardlopers overgebracht naar de verschillende gemeentes in Nederland. Het ontsteken van het vuur symboliseert de bevrijding van Nederland en draagt bij aan de boodschap van vrede en vrijheid.

Dit jaar waren maar liefst 1.500 lopers uit 80 verschillende gemeentes uit Nederland vertegenwoordigd. Vlissingen, Leeuwarden, Groningen, Katwijk, Alkmaar, maar ook Workum maakten dit jaar deel uit van de deelnemers.

Elburg doet inmiddels bijna twintig jaar mee met het ophalen van het bevrijdingsvuur. De organisatie is in handen van de oudheidkundige verenigging Arent thoe Boecop en de OVE (Oranje Vereniging Elburg).

De Elburgers startten om 1.00 uur in Wageningen. De route ging via Ede, Wekerom, Harskamp, Kootwijk, Uddel, Elspeet en Nunspeet richting Elburg.

Om 6.45 uur kwamen de lopers en de begeleiders gezamenlijk via de Vischpoort de stad Elburg binnen. Op de Vischmarkt werd de groep opgewacht door burgemeester Jan Nathan Rozendaal, jeugdburgemeester Joëlle van Renselaar, bestuursleden van de Oranjevereniging, familie en bekenden.

Na het ontsteken van de vlam sprak burgemeester Rozendaal de loopgroep toe, waarna de vlag werd gehesen en onder begeleiding van twee leden van muziekvereniging Concordia twee coupletten van het Wilhelmus werden gezongen.

Vervolgens wachtte de groep een ontbijt in het Gruithuis in de Krommesteeg.

De loopgroep werd dit jaar gevormd door Sanne Platte, Pauline Land, Desiree van Kolthoorn, Marry de Kreek, Marc van der Linden, Hans van Renselaar, Leonard van de Wetering en Willem van Norel. Jan Willem Wieman legde het hele parcours per fiets af. De organisatie van de Vuurloop was in handen van Wim van Triest en John van Midden.

Van de binnenkomst van de loopgroep in Elburg hebben Lusine Grygorian en haar zoon Fabian de Gunst een prachtig filmpje gemaakt. Geniet van de beelden van dit bijzondere evenement…

Bekijk hier het beeldverslag gemaakt door StudioLusin.nl

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven