ARENT THOE BOECOP BEZOEKT KAMP AMERSFOORT

Op zaterdag 16 april organiseerde de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop een excursie naar Kamp Amersfoort. Al eerder waren bezoeken afgelegd naar Kamp Westerbork en Kamp Vught. En in 2019 organiseerde de vereniging ook rondleidingen in de Duitse concentratiekampen Neuengamme en Bergen-Belsen.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort was voornamelijk berucht als strafkamp. Tijdens de Tweede wereldoorlog verbleven in dit kamp ongeveer 47.000 gevangenen. Naar schatting 75 procent van deze totale groep gevangenen werd doorgevoerd naar andere kampen voor dwangarbeid. Velen van hen stierven door honger, uitputting, mishandeling, dwangarbeid en executies.

Op het voormalige kampterrein is in 2004 een herinneringscentrum ingericht. En sinds 2021 is het museum vernieuwd met een grote museale (ondergrondse) tentoonstelling. Het verhaal wordt verteld aan de hand van objecten, documenten, foto’s en wisselexposities. Op het buitenterrein bevinden zich diverse zichtbare sporen, die herinneren aan wat zich daar tijdens de oorlogsjaren heeft afgespeeld.

Diverse mensen uit Elburg en Doornspijk hebben tijdens de oorlogsjaren gevangen gezeten in Kamp Amersfoort.

Bij het museum werd de groep van 60 deelnemers gesplitst in twee groepen. De ene groep bezocht met hulp van een audiotour het museum, terwijl de andere groep onder leiding van gids Willem van Norel over het buitengebied van het kampterrein wandelde. Bij het monument De Stenen Man werd tijdens een bezinningsmoment de namen voorgelezen van de slachtoffers uit Elburg en Doornspijk. Uit eerbetoon werd een minuut stilte in acht genomen.

Indrukwekkende persoonlijke verhalen werden geleverd door Ad van ’t Hoff (over de Jehova’s Getuigen) en door Maria Dijkhuizen.

Na het bezoek aan Kamp Amersfoort werd een bezoek gebracht aan het Sovjet Ereveld. Hier liggen 865 Sovjet-soldaten als oorlogsslachtoffers begraven. Velen van hen hebben geen naam, maar wel een graf.

De excursie werd afgesloten met een bezoek aan de oorlogsgraven op de naastgelegen begraafplaats Rusthof.

De deelnemers kunnen terugkijken op een zeer interessante excursiedag!

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven