Arent thoe Boecop bezoekt Kamp Amersfoort

Op zaterdag 16 april organiseert de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop een excursie naar Kamp Amersfoort. In de afgelopen periode zijn bezoeken afgelegd naar Kamp Westerbork en Kamp Vught. In 2019 organiseerde de vereniging ook rondleidingen in de Duitse concentratiekampen Neuengamme en Bergen-Belsen.

Nationaal Monument Kamp Amersfoort was voornamelijk berucht als strafkamp. Tijdens de Tweede wereldoorlog verbleven in dit kamp ongeveer 47.000 gevangenen. Naar schatting 75 procent van deze totale groep gevangenen werd doorgevoerd naar andere kampen voor dwangarbeid. Velen van hen stierven door honger, uitputting, mishandeling, dwangarbeid en executies.

Op het voormalige kampterrein is in 2004 een herinneringscentrum ingericht. En sinds 2021 is het museum vernieuwd met een grote museale (ondergrondse) tentoonstelling. Het verhaal wordt verteld aan de hand van objecten, documenten, foto’s en wisselexposities. Op het buitenterrein bevinden zich diverse zichtbare sporen, die herinneren aan wat zich daar tijdens de oorlogsjaren heeft afgespeeld.

Diverse mensen uit Elburg en Doornspijk hebben tijdens de oorlogsjaren gevangen gezeten in Kamp Amersfoort. Tijdens een bezinningsmoment zullen hun namen worden voorgelezen en zal er een korte overdenking zijn.

Deelnemers aan deze excursie kunnen zich opgeven via penningmeester@arentthoeboecop.nl. Er is plaats voor maximaal 60 deelnemers. De kosten voor deze dag zijn 10 euro per persoon. Het geld kan worden overgemaakt aan de penningmeester van Arent thoe Boecop, rekeningnummer NL03RABO0129217484, onder vermelding van Excursie Kamp Amersfoort.

Het vertrek vanaf Het Schootsveld per touringcar zal op 16 april om 10.45 uur zijn.

Voor nadere inlichtingen kunt u eventueel contact opnemen met Willem van Norel (willemvannorel56@gmail.com; 684595) of met Lammert van het Goor (lammertvanhetgoor1951@gmail.com; 683990).

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven