Officiële overhandiging boek “Elburg in oorlogstijd” en lancering website

In 2020 werd, ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding, door de Oudheidkundige vereniging Arent toe Boecop het boek “Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945” uitgegeven. Het boek, geschreven door Willem van Norel, werd verspreid onder de leden van AtB en aan de leerlingen van basis- en voorgezet onderwijs vanaf groep 7.

Pauline van Zweden, voorzitter van Arent thoer Boecop opende de avond. Willem van Norel introduceerde oud politicus, wetenschapper en schrijver Jan Terlouw, die op zeer indrukwekkende wijze enkele van zijn eigen oorlogsherinneringen vertelde. Hij was destijds een jongen van nog maar 13 jaar, maar maakte veel mee. Zat op het lyceum in Zwolle, maar kon niet naar school, omdat de brug  over de IJssel eruit lag en wonende in Wezep zag hij in de hongerwinter een onophoudelijke stroom van mensen uit het westen, die  met kruiwagens, fietsen en allerlei karretjes naar o.a. de Veluwe kwamen om voedsel te halen.  Hij is die herinneringen nooit vergeten en  benadrukte nog eens hoe belangrijk onze vrijheid is.

Omdat verleden jaar door corona, de presentatie van dit boek geen doorgang kon vinden, werd het uitgesteld en vond donderdagavond 23 september plaats in het kerkgebouw aan de Bloemstraat. Jan Terlouw, die ook het voorwoord in dit boek schreef,  kreeg uit handen van Willem van Norel symbolisch het 1e exemplaar uitgereikt.

Na de presentatie  sprak Willem van Norel over de totstandkoming van de ondersteunende website  elburginoorlogstijd

Een bijzondere website, die gevuld is met 160 thema’s en 25 filmpjes over de Tweede Wereldoorlog. De website bevat diverse opdrachten voor educatie, maar vormt daarnaast een kennisbank die voor iedereen toegankelijk is.

Deliana de Gunst, achterkleindochter van de voormalige verzetsmensen Jacob Deetman  en Deliana Verhoef, mocht de website openstellen. Daarna sprak Christine Gispen (voorzitter van de Stichting Sobibor) lovende woorden over de website en ging zij in op de jongerenreizen naar Polen van de Stichting Sobibor.

Na de pauze hield Willem van Norel een uitgebreid referaat over de website. Allerlei verhalen wist hij te vertellen. De avond was er te kort voor. De vormgeving van de site is gedaan door Pauline Land.

Oud-leerling Coen van Dijk haalde tenslotte herinneringen op aan zijn reis naar Sobibor in 2013. Hij benadrukte vooral hoe belangrijk het is om kennis te nemen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.

Het herdenkingsboek en de website zijn genomineerd voor de Gelderse Roos Prijs 2021.

Tot 1 oktober kan iedereen nog een stem uitbrengen op: https://erfgoedgelderland.nl/formulieren/stemmen/

 

 

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven