IN MEMORIAM HENK SCHOLTEN

Op zondag 19 juli 2020 is totaal onverwacht een einde gekomen aan het leven van Henk Scholten uit Harderwijk. Henk was tot zijn overlijden een vitale man, die dagelijks wandelde en vrijwel iedere week met zijn auto nog even naar zijn broer en schoonzus in Oostendorp reed voor een gezellig samenzijn.

Ik heb Henk Scholten vorig jaar juni leren kennen. Een vriendelijke en zeer gastvrije man. Een paar maanden daarvoor was zijn vrouw Aartje Scholten-Wentzel overleden. Henk miste haar erg en was daar verdrietig over. Maar zijn positieve levenshouding overheerste.
Henk Scholten was geboren op 6 mei 1927 in Oostendorp. Daar groeide hij op in een gezin met vier broers en drie zusters. De familie Scholten had op de hoek van de Zuiderzeestraatweg en de Honingsveldweg een kruidenierswinkel.

Tijdens de oorlog raakten vier zoons van de familie Scholten actief betrokken bij het verzet: Jan, Eibert, Jacob en Henk. Ze waren verbonden met de verzetsgroep Old Putten. Henk was de jongste van de vier broers en deed met name koerierswerk. Maar ook bij andere (gevaarlijke) activiteiten werd hij betrokken. Over al deze zaken kon Henk gedetailleerd en nauwkeurig vertellen. Een bezoek van een avond in Harderwijk bleek niet genoeg te zijn. Er volgde nog een ontmoeting. En Henk las het opgetekende verhaal nauwkeurig om eventuele foutjes en omissies te voorkomen.

Het verhaal over de familie Scholten is opgenomen in het herdenkingsboek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945 (pag. 136-143). Een uniek verhaal opgetekend uit de mond van een man met een heel bijzonder levensverhaal.

Henk Scholten was vooral tijdens zijn laatste levensjaren veelvuldig met de gebeurtenissen uit de oorlogsjaren bezig. Veel kwam in zijn herinneringen weer boven. En met name tijdens de toenemende media-aandacht met betrekking tot 75 jaar vrijheid kwamen de herinneringen en verhalen weer terug in zijn beleving. Met heel veel interesse en passie werkte Henk daarom mee aan de voorbereidingen van het herdenkingsboek. Het verhaal moest verteld worden aan met name de jongere generatie. Daarom vond Henk Scholten het ook zo belangrijk dat het herdenkingsboek aan zoveel scholieren in de gemeente Elburg werd uitgereikt als blijvende herinnering aan het 75e herdenkingsjaar van de bevrijding.

Op donderdag 2 april mocht Henk Scholten in zijn woning in Harderwijk een eerste exemplaar van het herdenkingsboek ontvangen. Hij begon dadelijk te bladeren en foto’s te bekijken. Henk ontdekte meteen veel herkenbare zaken. Het ontroerde hem zichtbaar. Maar tegelijkertijd toonde hij zijn onuitspreekbare dankbaarheid omdat deze belangrijke verhalen s nu waren vastgelegd voor het nageslacht. Deze geschiedenis mocht nooit vergeten worden!

Henk Scholten mocht 93 jaar oud worden. Tevreden was hij met iedere dag. En hij was bovenal dankbaar dat hij op deze zeer hoge leeftijd scherp van geest mocht blijven.

Henk Scholten was voor mij een top-informant. Ik zal hem nooit vergeten. Moge zijn nagedachtenis tot zegen zijn en zijn ziel worden gebundeld in de bundel van het eeuwige leven.

Willem van Norel

Elburg, 23 juli 2020

 

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven