Willem van Norel ontmoet Jan Terlouw

Willem van Norel heeft deze week een bezoek gebracht aan Jan Terlouw. Het werd een ontzettend vriendelijke, boeiende ontmoeting in een prachtig verbouwd, statig koetshuis gelegen in de prachtige natuur van Twello. Jan Terlouw heeft voor het boek Elburg en omstreken in oorlogstijd 1940-1945 het voorwoord geschreven. Omdat de presentatie van het herdenkingsboek op 6 april moest worden afgelast, heeft alsnog een ontmoeting plaatsgevonden tussen de schrijver Willem van Norel en Jan Terlouw.

De heer Terlouw was zeer onder de indruk van de inhoud van het boek. Hij prees daarnaast de vormgeving. Fantastisch dat zoveel jongeren dit boek mochten ontvangen. “Er is sprake van een toenemende belangstelling voor de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Tegelijkertijd neemt de kennis onder de jongeren af omdat ze gemiddeld veel minder lezen. In mijn jonge jaren was lezen bijna een vanzelfsprekendheid, omdat er ook niet veel anders was”, aldus Jan Terlouw.

De heer Terlouw benadrukte dat geschiedenis een zeer belangrijk vak is. Kennis van het verleden, maar ook van jaartallen (als ijkpunten) zijn zeer belangrijk. Als Terlouw een getal ziet koppelt hij daar bijna altijd een historische gebeurtenis aan. Laatst zag hij bij het kalven van een van zijn koeien in het oormerk het getal 1663. ”Dan denk ik automatisch, dat een jaar tussen de Eerste en de Tweede Engelse Oorlogen”, aldus Jan Terlouw.

Verder was Jan Terlouw geïnteresseerd naar de tijd die in het project gestoken was. En hoeveel mensen nog uit eigen ervaring over de oorlog konden vertellen? Hij vond het mooi dat nog enkele verzetsstrijders en een onderduiker op hoge leeftijd uit eigen ervaring hun kennis konden delen bij dit project.

“Geschiedenis blijft voor mij het vertellen van de historische verhalen. Dat is essentie van het vak. Maar daarnaast zijn jaartallen als ankerpunten heel belangrijk. Het is een ongelofelijk boeiend vak. Dit boek kan daar een belangrijke schakel in zijn. Ik ben erg onder de indruk van het boek als geheel’’, aldus Jan Terlouw.

Jan Terlouw signeerde het herdenkingsboek voor Willem. En voor kleinzoon Julian (8) signeerde Terlouw het jeugdboek Koning van Katoren. Mocht het alsnog tot een presentatie komen, dan is Jan Terlouw heel graag bereid om naar Elburg te komen. ”En dan wil ik ook graag nog wat zeggen tegen de aanwezigen”, zo besloot Terlouw het zeer aangename bezoek.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven