Sfeerwandeling ontroert

Je kon dinsdagavond een speld horen vallen in de concertkamer van Beekstraat 38 toen Frank Hutten(piano) en Symone Boerstoel (violiste)  de laatste noten hadden gespeeld van Schindler’s List.
Een ontroerend en kippenvel moment.

Het mini-concert was onderdeel van de jaarlijkse Sfeerwandeling van Arent thoe Boecop. Een wandeling die in het teken stond van 75 jaar bevrijding.

De avond, met 230 deelnemers, begon in de Grote Kerk. Hier sprak burgemeester Jan Nathan Rozendaal de aanwezigen toe en keek alvast vooruit naar het herdenkingsjaar.
Hierna werd de groep opgesplitst in vijven.
In het pand van Hervormd Kerkbelang vertelde Willem van Norel over zijn onderzoek naar de jaren 1940-1945. Hierbij presenteerde hij unieke foto’s van de Engelandvaarders.
Gert van Norel vertelde in het pand van het Leger des Heils het verhaal van de beurtschippers uit Elburg, de familie Engel. Ook stond hij stil bij de verzetstrijders uit Elburg die omgekomen zijn.
Voormalig stadsdichter Willem van Dijk vertelde in het pand van de familie Hutten het ontroerende verhaal van Joop de Lange. Joop de Lange werd tijdens een razzia in 1943 opgepakt in het Apeldoornsche Bos en werd in Sobibor vergast.
Teun Breen gaf in het Gruithuis een presentatie over het verzet in Nederland. Hij richtte zich hierbij op de vader van Gerrit Jan Wolffensperger, Gerrit-Jan van der Veen. Gerrit-Jan van der Veen vervalste in de oorlog 60.000 – 80.000 persoonsbewijzen.
Jetse Kuipers en Marijke Weterholt schetsten aan de hand van foto’s een beeld van de familie Steinhauer en Anna Schapira.
De familie Van de Poppe uit de Bloemstraat,  had voor deze presentatie hun kamer beschikbaar gesteld.

Na afloop van de Sfeerwandeling werd er nog lang nagepraat bij Aan de Gracht.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven