Lezing over Admiraal Van Kinsbergen

Drs. Willy Smit-Buit uit Vaassen houdt 25 september een lezing over Admiraal Van Kinsbergen.

Het is dit jaar 200 jaar geleden dat de laatste beroemde zeeheld overleed.
Aan de hand van beeldmateriaal neemt Willy Smit-Buit de bezoekers mee in het bijzondere leven van de admiraal.

De lezing wordt gehouden in het Gruithuis

Datum: 25 september

Aanvang: 19.30 uur

Plaats: Gruithuis, Krommesteeg 11

Entree: Gratis

Reserveren: Niet nodig

Jan Hendrik van Kinsbergen

(1735-1819) werd geboren in Doesburg, maar hij bracht zijn jeugd door in Elburg.

Gedurende zijn werkzame leven werd hij in dienst van de Russische tsarina Catharina de Grote ‘held van de Zwarte Zee’. In de Vierde Engelse Oorlog redde hij de vaderlandse eer, wat hem de erenaam ‘held van de Doggersbank’ opleverde. Hij was de laatste van onze grote zeehelden. Toen hij niet meer in actieve dienst was, ging hij in Elburg wonen, waar hij een huis gekocht had voor zijn vader. Na een jaar of vijf verruilde hij de Zuiderzeestad voor Apeldoorn, maar Elburg was niet uit zijn oog en evenmin uit zijn hart. Hij hield het Elburgse huis aan en de stad profiteerde van zijn royale financiële middelen.

In 1813 bleek dat Van Kinsbergen achter de schermen nog veel invloed had. De Kozakken zaten op de Veluwe om te strijden tegen de Fransen. Gelukkig kende Van Kinsbergen nog een beetje Russisch; dat kwam hem goed van pas toen Paleis Het Loo in vlammen op dreigde te gaan. Op 22 mei 1819 is admiraal Van Kinsbergen in Apeldoorn overleden. Dat is in 2019 tweehonderd jaar geleden en daarom staat Jan Hendrik van Kinsbergen dit jaar in Elburg volop in de belangstelling. Na het openluchtspektakel op 24 en 25 mei volgt op 25 september een toegift. Willy Smit-Buit plaatst de levensloop van Van Kinsbergen in historisch perspectief. Tijdens haar presentatie (met beeldmateriaal) legt ze de focus op zijn betekenis als zeeheld en als weldoener.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven