BEZOEK AAN BERGEN BELSEN EN NEUENGAMME

Op zaterdag 26 oktober 2019 hopen we een dagtocht te maken naar de voormalige concentratiekampen Bergen Belsen en Neuengamme.

We hopen eerst een bezoek te brengen aan Bergen Belsen, het kamp waar begin maart 1945 Anne en Margot Frank door uitputting zijn overleden. Bij het kamp is een grote, modern ingerichte bezoekersruimte waar heel veel informatie over het kamp zichtbaar is gemaakt. Ongeveer 70.000 mensen zijn tijdens de oorlogsjaren in Bergen Belsen omgekomen. De Elburgse onderwijzeres Anna Schapira heeft er tot aan de bevrijding gezeten. Gelukkig wist zij de verschrikkingen van dit kamp te overleven.

In Bergen Belsen zaten ook heel veel Russische krijgsgevangenen opgesloten. Velen van hen stierven door dysenterie en vlektyfus. Vanuit het voormalig kamp Bergen Belsen loopt een wandelpad naar de Russische begraafplaats, waar meer dan 50.000 krijgsgevangenen in massagraven liggen begraven. Deze plek zullen we ook bezoeken.

Vanuit Bergen Belsen rijden we naar het voormalig concentratiekamp Neuengamme, in de buurt van Hamburg. In dit kamp kwamen bijna 43.000 mensen door uitputting en ondervoeding om het leven. Het overgrote deel van de Puttense mannen werd vanuit Amersfoort naar dit gruwelijke kamp vervoerd. Maar ook een aantal Elburgers kwam in Neuengamme terecht. Slechts weinigen wisten deze gruwelijke plek te overleven.

We vertrekken in de vroege morgen om 6.00 uur per bus vanaf het Schootsveld. Het is raadzaam om wat eten en drinken mee te nemen. Er wordt voor koffie en wat lekkers gezorgd.

De kosten voor deze dag zijn € 15,00 per persoon. We verwachten omstreeks 23.30 uur terug in Elburg te zijn.

Aanmelden via betaling kan per 16 september via de website. Er is maximaal plek voor 60 personen.

Voor nadere inlichtingen kunt u eventueel contact opnemen met Willem van Norel (684595).

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven