Lezing van Wilma Seijbel krijgt nog een boeiend vervolg

De lezing van historicus Wilma Seijbel over ‘Elburg als centrum van een Nederlandse burgeroorlog (1786)’ trok dinsdagavond een volle zaal.
In het Nationaal Orgelmuseum nam Wilma de bezoekers mee naar de tijd van de patriotten en prinsgezinden. In die periode speelde burgemeester Rauwenhoff een belangrijke rol.Jan Hendrik Rauwenhoff  (1730-1815) was schepen en later burgemeester in Elburg. Rauwenhoff was patriot.
Hattem en Elburg werden in 1786 het centrum van een conflict tussen de patriotten en prinsgezinden. De troepen van de stadhouder vielen op 5 september 1786 Elburg binnen. Veel patriotten waren inmiddels gevlucht en vestigden zich in onder andere Kampen. Een aantal van hen vluchtte zelfs naar Frankrijk. Een van hen vocht mee in de Franse revolutie.

Wilma vertelde dat ze voor haar studie over dit onderwerp toestemming had gekregen van koningin Beatrix om de persoonlijke archieven van stadhouder Willem V in te zien in het Koninklijk Huisarchief in Den Haag.
De nazaten van burgemeester Rauwenhoff hebben nog steeds landgoed Tongeren bij Epe in hun bezit.
De bedoeling is dat we daar, onder leiding van Wilma Seijbel, in het najaar een excursie naar toe organiseren.

Na afloop van de lezing overhandigde Willem van Norel Wilma een mooie bos bloemen en sprak in zijn dankwoord van een zeer leerzame avond.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven