IN MEMORIAM LENI DUYZEND (1928-2019)

In 1943 kwam door bemiddeling van Jan Kanis het 15-jarige joodse meisje Leni Duyzend via Amsterdam en Amersfoort naar de Noordwest-Veluwe om onder te duiken. Haar eerste adres was bij de familie Koers in Kamperveen. Na korte tijd werd Leni ondergebracht bij de familie Van de Streek aan de Hof ter Eekterweg in Oosterwolde. Enige tijd later kwam ze in het gezin van de familie Van Dorp aan de Winterdijk. Een razzia in Oosterwolde begin juli 1944 had als gevolg dat het voor Leni in Oosterwolde te gevaarlijk werd. Zo kwam ze terecht in het onderduikerskamp in Vierhouten. Daar verbleef Leni tot eind oktober 1944. Doordat het kamp in Vierhouten ontdekt werd, moest Leni opnieuw vluchten. Verzetsmensen brachten haar naar Elburg. Daar vond ze uiteindelijk liefdevol onderdak bij de familie Van Leyen aan de Beekstraat 19. Op hetzelfde adres was ook de 6-jarige joodse jongen Herman Löwenberg ondergedoken. Herman en Leni kenden elkaar vanwege hun verblijf in hetzelfde bosperceel van het onderduikerskamp in Vierhouten.
Op 19 april 1945 werd Elburg bevrijd. Leni en Herman konden daarna weer met hun ouders worden herenigd, die de oorlog ook hadden overleefd.

Leni Duyzend werd op 20 maart 1928 geboren in Amsterdam. Haar ouders waren Abraham Duyzend en Elisabeth Onderwijzer. Ze kregen twee dochters: Ella (1925) en Leni (1928). Leni groeide op in Amsterdam-Zuid. Toen de oorlog uitbrak, veranderde het leven voor de familie Duyzend rigoureus. Leni kwam na de zomer van 1941 op het Joods Lyceum. Ze zat in dezelfde klas als Anne Frank. Toen Anne Frank op 12 juni 1942 haar dertiende verjaardag vierde, was Leni op haar verjaardagsfeestje. Anne kreeg op die bewuste dag van vader Otto Frank het dagboekje, waarmee ze later beroemd is geworden.
De familie Duyzend woonde tijdens de oorlog in de Johannes Verhulststraat in Amsterdam. Ze waren buren van Max Euwe, de wereldkampioen schaken. Leni en Ella waren vriendinnen met de dochters van Max Euwe.

Nadat Ella Duyzend in 1942 een oproep kreeg van de Arbeitseinsatz, besloten haar ouders dat ze moest onderduiken. Ze kwam in Amersfoort terecht, waar ze de oorlog kon overleven. In 1943 doken ook de andere gezinsleden onder. Abraham Duyzend dook onder in Zwolle, zijn vrouw kreeg een onderduikadres in Scherpenzeel. Leni kwam uiteindelijk op de Noordwest-Veluwe terecht.
Na de bevrijding werd de familie Duyzend herenigd. Leni ging na haar voltooiing van het voortgezet onderwijs geneeskunde studeren en werd huisarts in Amsterdam.
De band met de familie Van Leyen bleef bestaan. Leni beschouwde haar onderduikgevers als haar pleegouders, over wie ze altijd liefdevol en met vee respect sprak.

Op voordracht van Leni Duyzend en Herman Löwenberg ontving het echtpaar Van Leyen op woensdag 26 april 1995 postuum de Yad Vashempenning. De plek van samenkomst was de (voormalige) synagoge in Elburg.
Leni Duyzend bleef tot voor kort naar Vierhouten (herdenking op 4 mei) en Elburg komen. Museum Sjoel Elburg was haar zeer dierbaar.
In april 2012 werd in Museum Sjoel Elburg in het bijzijn van Leni Duyzend en genodigden de door Barend Bosman gemaakte documentaire over de onderduikperiode van Leni Duyzend gepresenteerd.

Op woensdag 20 maart j.l. vond op de begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam de uitvaart plaats van Leni Duyzend. Het was op de dag van haar 91e geboortedag. Namens haar geliefde stad Elburg sprak Willem van Norel tijdens de plechtigheid een In Memoriam uit.

Elburg, 21 maart 2019

Willem van Norel

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven