Visafslag Elburg zet visserijverleden op de kaart

In juni werd het idee tijdens een bestuursvergadering geopperd, in december werd het resultaat in stapels dozen afgeleverd: het ‘Weetjes kwartet’ van Visafslag Elburg. Dit educatieve kwartetspel voor basisschoolleerlingen was al enige tijd een wens van het bestuur van Museum Visafslag Elburg.

Voorzitter Jacob Boersma vertelt: “De Visafslag ontvangt ieder jaar alle basisschoolleerlingen uit groep 7, die via de onderwijsleerlijn kennismaken met oude ambachten in hun woonplaats. Museum Elburg, de Touwbaan, de Smederij, de Botterwerf doen ook met die leerlijn mee. Aan het einde van een klassenbezoek op de locatie krijgen de leerlingen dan vaak een aardigheidje mee, maar tot nu toe had de Visafslag niets om aan de kinderen mee te geven.”

Bedenker Annet Land vult aan: “Met de komst van dit kwartetspel is dat nu verleden tijd, want in plaats van een boekje met info en uitleg over de betekenis van voorwerpen uit ons kleine museum, is er nu een ‘Weetjes kwartet’, waarmee spelenderwijs kennis verkregen wordt over de Elburger visserij.”

Nu het kwartetspel gezien mag worden, stond er 11 januari een groot artikel in de Stentor en werd er een QR-code gelanceerd, die naar een aardige video over het kwartetspel leidt. Dit royale artikel was een mooie opmaat van een feestelijke dag, die ’s middags een officieel tintje kreeg. In het bijzijn van burgemeester Jan Nathan Rozendaal en de jeugdburgemeester Evy van Olst, werd het kwartetspel in ontvangst genomen door drie kinderen: Julian en Lieke van Norel, en Hidde van de Streek.

Daarnaast werd ook de 88-jarige Luurt Schuijn (88), die voor deze gelegenheid speciaal naar de Visafslag was gebracht en in het verleden veel heeft betekend voor de Visafslag, benoemd tot ere-voorzitter voor het leven.

Na alle plechtigheden in de Visafslag werd de gezelligheid verplaatst naar een warm Gruithuis, waar genodigden elkaar konden bijpraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Tot slot mag niet onvermeld blijven dat Lusine Grigoryan van Studio Lusin (www.lusin.nl) ook aanwezig was. Zij heeft het kwartetspel ontworpen en laten drukken. Alle authentieke attributen uit het kwartetspel heeft zij in de Visafslag gefotografeerd.

Na de lancering van het kwartetspel werd via Facebook al meteen de vraag gesteld waar het kwartetspel verkrijgbaar is. Intussen is bekend deze vanaf 16 januari 2019 te koop zullen zijn via de VVV bij Museum Elburg aan de Jufferenstraat en bij De Elburger Boekhandel aan de Vischpoortstraat.

Kijk hier naar het artikel met video in de Stentor

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven