ER REED EEN BUS NAAR SOBIBOR

Sinds 2013 neemt een groep Gelderse scholieren deel aan een internationale jongerenreis naar Sobibor. Ieder jaar mogen tien jonge studenten uit de provincie Gelderland (waarvan vier leerlingen van het Nuborgh College Lambert Franckens) deelnemen aan deze indrukwekkende ontmoeting met jongeren uit Polen, Oekraïne, Wit-Rusland en Duitsland. Tijdens de tweede week van oktober staan bezoeken aan de vernietigingskampen Majdanek (bij Lublin) en Sobibor gepland. Het vernietigingskamp Sobibor ligt op de grens met Wit-Rusland en Oekraïne in een zeer dun bevolkt gebied. In 1943 zijn vanuit Kamp Westerbork 19 transporten geweest naar Sobibor. Ruim 34.000 Nederlandse joden werden in 1943 vergast in dit verschrikkelijke kamp. Slechts 18 van hen wisten deze hel te overleven. Twee van hen waren Jules Schelvis (1921-2016) en Selma Engel-Wijnberg (1922-2018).

Ieder jaar wordt op 14 oktober (de dag waarop in 1943 in het kamp een opstand uitbrak) in het vernietigingskamp Sobibor een herdenking gehouden.
Geschiedenisdocent Willem van Norel is sinds 2013 delegatieleider van de Nederlandse groep scholieren. Naast studenten uit Elburg, Ede en Doetinchem nemen ieder jaar ook vier scholieren uit Bergen op Zoom (namens de Stichting Sobibor) deel aan deze jongerenreis.

Op woensdag 6 februari zullen Mayke Kamphuis, Kevin van Norel, Emma Lokhorst en Judy Montizaan een lezing verzorgen over de Sobiborreis van oktober 2018. Deze lezing zal worden ingeleid door Willem van Norel. Ter ondersteuning van deze lezing zullen indrukwekkende beelden worden vertoond.

Deze avond begint om 19.30 uur in het Gruithuis. Er is plaats voor maximaal 50 mensen. Vol is vol.

 

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven