Verkiezing van de grootste Gelderlander aller tijden

Op vrijdagmiddag 16 november is een tweekoppige delegatie vanuit oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop uit Elburg naar het Provinciehuis in Arnhem afgereisd om aanwezig te zijn bij de verkiezing van de grootste Gelderlander aller tijden. Deze verkiezing was uitgeschreven door de provincie Gelderland, de Radboud Universiteit Nijmegen, Erfgoed Gelderland en de Historische Herberg Arnhem. Uit 55 namen die in een voorronde waren genomineerd, heeft een deskundige jury 20 personen geselecteerd die van belang zijn geweest binnen de Gelderse historie en inmiddels het tijdelijke voor het eeuwige hadden verruild.

Historicus en geschiedenisdocent Willem van Norel uit Elburg heeft tijdens deze ludieke contest een korte pitch gehouden, waarbij hij admiraal Jan Hendrik van Kinsbergen met verve voor het voetlicht bracht. Hij nam het in deze ronde op tegen verzetsstrijdster Tante Riek uit Winterswijk, graaf/stedenstichter Otto II en auteur Jacob Jan Cremer die oog had voor sociale misstanden. Aan de hand van vier vragen mochten de 20 deelnemers hun verkozen Gelderlanders uit de verf laten komen. Ondanks Willems uitstekende presentatie moest zijn admiraal Van Kinsbergen na de eerste ronde het veld al ruimen, waarbij de eer ten deel viel aan Tante Riek. Na vijf rondes koos een meerderheid van het publiek hertog Karel van Gelre tot de grootste Gelderlander aller tijden, waarbij hij Marga Klompé, Tante Riek en Titus Brandsma achter zich liet.

Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, maakte de naam van de winnaar van deze verkiezing bekend. Karel van Gelre werd vertolkt bij monde van René Arendsen (ridder René van tv Gelderland).  Arendsen: “Karel van Gelre vertegenwoordigde de vrijheid namens de Gelderse bevolking en kwam op voor Gelderland nog voordat er een Nederlandse staat ontstond. Daar mogen we als Gelderlanders trots op zijn.”

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven