Elburgers bij herdenking einde Eerste Wereldoorlog

Op 10 en 11 november 2018 werd er in de Belgische stad Ieper uitvoerig stilgestaan bij de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog. Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat er een einde kwam aan de gevechten van de Grote Oorlog. Namens oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop waren vijf leden uit Elburg (Pauline Land, Annet Land, Wim van Triest, Harriët van Klompenburg en Willem van Norel) afgelopen weekend aanwezig bij de vele plechtigheden in en rondom Ieper.

Naast bezoeken aan militaire begraafplaatsen, musea en gedenkwaardige plekken werd op zaterdagavond 10 november de Last Post ceremonie in Ieper bijgewoond. Bij die gelegenheid werd er door de Elburgse delegatie een bloemstuk onder de grote Menenpoort gelegd, ter nagedachtenis aan Roosje Vecht (1881-1915). De in Elburg geboren jodin Roosje Vecht had zich in het najaar van 1914 vrijwillig als verpleegster aan het Belgische front gemeld. Op 23 januari 1915 werd zij in de Belgische stad Veurne dodelijk getroffen door een Duitse bom.

Het hoogtepunt van het herdenkingsweekend vond plaats op zondag 11 november om 11.00 uur. De Elburgse delegatie heeft toen de ceremonie waarbij de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog plechtig werd herdacht, van heel dichtbij kunnen en mogen meemaken. Duizenden mensen uit allerlei landen en diverse werelddelen namen deel aan deze plechtige en internationale herdenkingsceremonie in het centrum van Ieper. Onder het geluid van kerkklokken werd de indrukwekkende Last Post dit keer ook in de morgenuren geblazen.

De Belgische stad Ieper lag tijdens de hele periode van 1914 tot 1918 in de vuurlinie. De stad werd tijdens de Eerste Wereldoorlog aan drie zijden omringd door Duitse troepen, maar de vijandige troepen slaagden er niet in deze strategische stad te veroveren. De Engelse verdedigers noemden deze boog in het front de Ypres Salient. Ondanks vier grote veldslagen die aan ongeveer een half miljoen soldaten het leven kostte, bleef de stad Ieper tijdens de Eerste Wereldoorlog in geallieerde handen
De sporen van de oorlog zijn in de Vlaamse Westhoek tot op de dag van vandaag nog duidelijk te zien. Rondom Ieper liggen binnen een straal van dertig kilometer in totaal wel 110 militaire oorlogsbegraafplaatsen.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven