Prachtige excursie naar Doesburg

Stad aan de IJssel, garnizoensstad, mosterdstad, Hanzestad. Doesburg heeft het allemaal.

Om het Hanzejaar af te sluiten organiseerde Arent thoe Boecop zaterdag 25 november een excursie naar deze prachtige historische stad. Hiervoor hadden zich 40 deelnemers aangemeld.

De excursie begon in het Streekmuseum De Roode Toren in de binnenstad van Doesburg.

In het museum bevinden zich tal van bodemvondsten en historische brandweeremmers. Momenteel wordt er ook een drukbezochte expositie over de IJssel gehouden.

In het museum staat men ook stil bij de geschiedenis van de Elburger vissersfamilie Van Triest. De familie kwam decennia lang met verse vis uit Elburg naar de markt in Doesburg.

Na het bezoek aan het museum werd er koffie gedronken in De Waag. De Waag is mogelijk de oudste horecagelegenheid van Nederland.

Onder leiding van twee stadsgidsen wandelde het gezelschap door de historische binnenstad van Doesburg. Er werd onder andere stilgestaan bij de ‘steen des aanstoots’, de historische kruidentuin en de Martinikerk.

Bij de Martinikerk bevindt zich het Vredesmonument van Jan Wolkers, twee zuilen met vleugels van glas. Onder de glazen plaat ligt de klok. Wolkers koos als motto voor het monument “Toen de klok zweeg, verschenen de vogels van de vrijheid”.

Na afloop van de wandeling was er de mogelijkheid om op eigen gelegenheid nog rond te kijken in Doesburg en te genieten van de bekende mosterdsoep.

 

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven