Uitgave Arent thoe Boecop kroon op reünie

Op zaterdagmiddag 29 april was het gezellig druk in het Gruithuis in Elburg. De gemiddelde leeftijd lag die middag vrij hoog, want een groot deel van de eindexamenleerlingen van de ULO uit 1956 was uitgenodigd voor een vervolg op de reünie van vorig jaar. Precies een jaar geleden zagen velen van hen elkaar weer terug, met soms wel een tussenliggende periode van 60 jaar! Omdat het weerzien vorig jaar zo’n succes was, heeft oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop besloten er een uitgave aan te wijden. Initiatiefnemer Willem van Norel vond de groep representatief voor eventuele verhalen over het staartje van de Tweede Wereldoorlog, de Bevrijding en de periode van de Wederopbouw. Daarnaast kon de groep een uniek inkijkje bieden in hun schooltijd en hun gezinsleven van net na de oorlog. Door deze onderwerpen als aanknopingspunten te gebruiken, konden uiteindelijk 17 reünisten hun verhalen hieraan ophangen. Hierdoor is de doelgroep dan ook veel breder dan alleen de reünisten en hun familie. Willem van Norel heeft afgelopen jaar hun teksten en foto’s verzameld en Annet Land heeft er een mooie uitgave van gemaakt. Het is de dikste periodiek van de vereniging tot nu toe.
‘De reünie – Klasgenoten van de christelijke ULO-school uit 1956’ werd zaterdagmiddag gepresenteerd, en overhandigd aan oudste klasgenoot Albert Jansen. Na een inloop met koffie en wat lekkers, werden er twee fotopresentaties en een filmpje uit 1956 vertoond. Hanneke Klijnstra maakte, net als vorig jaar, een mooie fotoreportage en enkele groepsfoto’s. Na de pauze vertelde Annet Land over de totstandkoming van deze bijzondere publicatie: stuk voor stuk zijn het bijzondere verhalen; sommige bondig, andere zeer uitgebreid. Veel ‘klasgenoten’ hadden iets geschreven over mensen, die tijdens de oorlog in hun gezin werden ingekwartierd. Sommige gezinnen kregen Duitse soldaten of officieren in hun huis geplaatst, andere soms hele gezinnen uit Arnhem, die gevlucht waren vanwege operatie ‘Market Garden’. Maar ook Joodse kinderen of mensen uit de Randstad werd onderdak geboden. Naast de ernstige verhalen zijn de anekdotes ook ruimschoots vertegenwoordigd, met name afkomstig uit de gezamenlijke middelbare schooltijd. Zo is de uitgave een feest van herkenning geworden, niet alleen voor iedereen die zelf van net na de oorlog is, maar voor allen die weten dat kennis van de geschiedenis gelijk staat aan weten wie je zelf bent.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven