Veel belangstelling voor lezing Sander Wassing

In de Pieter Boonzaal van het Nationale Orgelmuseum werd 28 maart in samenwerking met vereniging Arent thoe Boecop een lezing gehouden door historicus Sander Wassing over “500 jaar Reformatie in Elburg”. Simon Stelling speelde, op het bijzondere orgel, muziek uit Luthers tijd en van componisten die zich door Luther lieten inspireren.

De 80 bezoekers werden op boeiende wijze meegevoerd naar de tijd van Maarten Luther. Hij studeerde rechten, maar in 1505 werd hij overvallen door noodweer. Luther was erg bang en beloofde toen: “Als ik dit overleef dan word ik monnik”.

Hij begon in 1506 als monnik en ging laten studeren aan de Universiteit van Wittenberg. Uit die tijd zijn is veel correspondentie van Maarten Luther bewaard gebleven. Hij hield ook een lijst bij van medestudenten en daar werd ook de Elburger Johannes Krato in genoemd. Verder stond er niets vermeld over deze persoon, maar mogelijk is hier meer over te vinden.

Luther uitte stevige kritiek op praktijken binnen de Rooms-Katholieke kerk. Op 31 oktober 1517 maakte hij zijn beroemde 95 stellingen wereldkundig, wat een blijvende scheuring teweeg zou brengen in kerkelijk Europa.

Luther maakte gebruik van de drukpers en zo bereikte deze “nieuwe leer” ook Elburg en Gelre. Elburgse inwoners, die openlijk uitkwamen voor hun Lutherse sympathieën, liepen grote risico’s.

De avond werd afgesloten met een bewerking van het Lutherlied “Een Vaste Burcht is onze God”.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven