Bezoek aan Ieper

Bijzonder, indrukwekkend en ontroerend. Zo kan in het kort de eerste buitenlandse excursie van Arent thoe Boecop genoemd worden.

Zaterdag 29 oktober vertrokken 60 deelnemers in aller vroegte met de bus naar Ieper in België. Na een koffiepauze in het Belgische Zonnebeke werd een bezoek gebracht aan Tyne Cot Cemetery. Tyne Cot is een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog, gelegen in het dorp Passendale, dicht bij Zonnebeke. Er liggen meer gesneuvelden begraven dan op elke andere Britse militaire begraafplaatsen op het Europese vasteland.

Er liggen 11.957 doden begraven, waarvan 8369 niet meer geïdentificeerd konden worden. Tyne Cot Cemetery is de grootste begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission ter wereld op het vaste land. Het is de belangrijkste herinnering aan de Slag bij Passchendaele.

Het gezelschap keerde daarna terug naar Zonnebeke. Daar stond een bezoek aan het Memorial Museum Passchendale 1917 op het programma. De bezoekers zagen voorwerpen uit de oorlog en liepen een route door nauwkeurig nagebouwde loopgraven.
Op het terrein van het museum bevindt zich een authenthieke Amerikaanse noodwoning. Hier wordt het verhaal van hulp en wederopbouw vertelt.

Na het bezoek aan het museum vertrok de bus naar de Duitse militaire begraafplaats in Langemark. Op deze begraafplaats liggen 44.000  Duitse soldaten begraven. De somberheid en soberheid maakten veel indruk.

Hierna ging de route naar Ieper. Daar werd een bezoek gebracht aan het indrukwekkende museum In Flanders Fields.  Op indringende wijze werd daar het verhaal van de Grote Oorlog, zoals de Belgen de Eerste Wereldoorlog noemen, uiteengezet.
Hoogtepunt van de bijzondere dag was het leggen van een bloemstuk voor Roosje Vecht bij de Menenpoort. Roosje Vecht uit Elburg kwam tijdens de oorlog om bij een bombardement.

De bloemen warden namens Arent thoe Boecop gelegd door Theo Noort, Henk Binnenkamp, Karel Enters, Pauline Land en Willem van Norel.

Vermoeid, maar onder de indruk van de reis keerden de deelnemers terug naar Elburg.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven