Jaarlijkse historische fietstocht 2016

Dit jaar ging de tocht naar de omgeving van Vierhouten en Elspeet. De eerste koffiestop werd gemaakt bij het openluchttheater van De Paasheuvel in Vierhouten. Op deze plek kwamen vroeger de jonge socialisten van de Arbeiders Jeugd Centrale (A.J.C.) bijeen. De deelnemers konden hier ook de herdenkingsplek bekijken met de namen van de slachtoffers die in de jaren 1940-1945 waren gesneuveld of vermoord in de vernietigingskampen. Op het monument staan opvallend veel joodse namen.

Vanaf Vierhouten ging de tocht richting Elspeet. Vanaf deze richting ging de fietstocht in de richting van de Noorderheide. Op deze plek was ooit het landgoed van D.G. van Beuningen (1877-1955), een voormalige havenbaron in Rotterdam. De gids op deze plek was Jaap van Eijk, bestuurslid van de Heemkundige Vereniging Nuwenspete en coördinator van de werkgroep Noorderheide. Hij verzorgde op zeer deskundige wijze een bijzonder interessante rondleiding over een deel van het landgoed.

Tot aan de Tweede Wereldoorlog woonde Van Beuningen in het Scheepvaartkwartier van Rotterdam, waar zijn grote schoener Vigilanter voor de deur van zijn kantoor lag in de Veerhaven
In 1939 liet Van Beuningen de kapitale villa “Noorderheide” aan de Elspeterbosweg in Vierhouten bouwen. Jarenlang hingen wereldberoemde schilderijen in dit landhuis. In de Tweede Wereldoorlog werd op Noorderheide door de geallieerden materieel en mensen gedropt in het kader van Operatie Rummy. Van Beuningen werd hierbij in oktober 1944 opgepakt maar wist weer vrij te komen. Tot vlak voor zijn overlijden woonde Van Beuningen op de “Noorderheide”.

Een bijzonderheid van dit gebied zijn de betonnen watergangen, de vijvers en de watervalletjes. Deze heeft Van Beuningen in zijn tijd laten aanleggen als een curiositeit.

De werkgroep Noorderheide heeft de laatste jaren veel inspanning geleverd om deze vijvers en watergangen te restaureren en vernieuwen.

Na het bezoek aan de Noorderheide ging de tocht via de Plaggenweg richting Nunspeet. Via de fietspaden langs de Veluwemeerkustlijn arriveerde de groep omstreeks 13.45 uur weer in Elburg.
Samenvattend: het was een bijzonder interessante fietstocht waar ongeveer veertig deelnemers met volle teugen van genoten hebben!

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven