Verslag excursie op 19 maart naar Harderwijk

Met enkele auto’s vertrokken wij vanaf de parkeerplaats “De Oude Vos” naar Harderwijk. In restaurant Monopole aan de Boulevard waren inmiddels ook leden van AtB al aanwezig. Totaal deden 35 mensen mee aan die excursie, waaronder ook enkele bestuursleden van Stichting Historisch Dronten.
Na het welkom en de koffie en een welkom namens, Matty Moggre, voorzitter van de oudheidkundige vereniging Herderewich, die tevens in het kort iets over haar vereniging vertelde en dat zowel Harderwijk als Elburg beide Hanzesteden waren en voormalige vissersplaatsen. De gidsen hebben ons door een deel van Harderwijk geleid, zoals langs de Boulevard en zij vertelden wat de plannen van de Gemeente hiermee waren. Over de Vischpoort en de Vischmarkt en hun historie. Uitleg in het voormalige Gemeentehuis op de markt met zijn prachtige oude raadzaal met haar speciale behang en over de aanwezige schilderijen. Een voormalig vissershuisje bezocht, zodat je kon zien hoe vroeger die mensen woonden.
Harderwijk had vroeger een universiteit, bekende mensen, zoals Herman Boerhaave, zijn hier afgestudeerd. De contouren en enkele gebouwen zijn nog in tact gebleven.
Via de Smeenpoortenbrink, waar vroeger de halte van de postkoets was, naar de Oude Kerk. Die zeker een bezoek waard is met zijn verhaal over de toren van ca. 70 meter en een deel van de kerk, dat ingestort was en buiten op het plein de fundering in de bestrating te zien is.
Het was een geslaagde morgen, die zeker voor herhaling vatbaar is.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven