Lezing over merktekens

In een vol Gruithuis aan de Krommesteeg organiseerde de oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop uit Elburg op woensdag 3 februari een interessante lezing over de geschiedenis en de ontwikkeling van merktekens, zoals hand- en huismerken. Deze lezing werd verzorgd door Dick van Maren uit Tiel.
Al in een ver verleden ontstond de behoefte om eigendommen te voorzien van een persoonlijk teken. Jagers voorzagen hun wapens van merktekens en vissers brachten hun persoonlijk merk aan op hun visserswerktuigen. In tegenstelling tot vandaag was in het (verre) verleden niet iedereen in staat om te lezen of te schrijven. In voorkomende gevallen stelde men dan een handmerk als persoonlijk teken. Handmerken kunnen onder andere worden aangetroffen onder akten en archiefstukken. Bij genealogisch onderzoek kunnen handmerken een aanwijzing geven naar familieverwantschap.
De heer Van Maren illustreerde zijn lezing met prachtige afbeeldingen.
Na de pauze hield Willem van Norel een boeiend verhaal over de Elburger vissersmerken. Tijdens zijn onderzoek naar het visserijverleden van Elburg had Van Norel een reeks aan vissersmerken verzameld. Hij illustreerde dat met interessante voorbeelden (kurken met merktekens). Bijzonder was daarnaast dat Willem van Norel inging op het merken van het vee tijdens het inscharen in de gemeenschappelijke weidegebeden Het Goor en De Mheen.
Duidelijk was dat deze lezing de bezoekers wist te boeien.
Willem van Norel

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven