Visserijavonden Arent thoe Boecop een groot succes!

Na een afwezigheid van vijf jaar organiseerde Arent thoe Boecop op donderdag 26 en vrijdag 27 februari opnieuw twee visserijavonden. Dit keer vonden de sfeervolle avonden plaats in gemeenschapscentrum ’t Huiken. Twee volle zalen gevuld met ongeveer 700 bezoekers werden verrast met een zestal unieke documentaires.

Vóór de pauze konden de bezoekers beelden zien van het inhangen van de deuren in de Vischpoort. In 1992 werd de eeuwenoude Vischpoort op initiatief van Arent thoe Boecop opnieuw voorzien van zware toegangsdeuren. De deuren werden in gebruik gesteld door Arent baron Van Boecop, een rechtstreekse telg uit het geslacht van de beroemde familie Thoe Boecop.

In het tweede filmpje vertelden schoenmaker Wim Smit en de gewezen adjudant van prins Bernhard, Han Rambonnet, over hun aangrijpende belevenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze opnames waren gemaakt tijdens een bijzondere lezing van een zevental verzetsstrijders op 7 november 1994.

De derde documentaire ging over het honderdjarig bestaan van de ijsclub T.G. Een aantal direct betrokkenen haalde bijzondere herinneringen op uit het verleden van de Elburger ijsclub. Hoogtepunt in dit filmpje vormde de organisatie van de unieke grachtentochten. Grote animator van deze happening was Freek van der Heide (1932-2015).

In de vierde documentaire stond het zwembad en badmeester Bart van de Wetering centraal. Zoon Jan (1926) zorgde voor het bijpassende verhaal.

De laatste film vóór de pauze was een documentaire over het leven van Lammert Jansen (1917-2014). De opnames waren in het najaar van 2009 op de Kop van ’t Ende gemaakt. Lammert vertelde daar over zijn bewogen bestaan als visserman en wat het voor hem en zijn broer betekende om de visserij te moeten opgeven in verband met de inpoldering van Oostelijk Flevoland. Op 31 december 2014 stierf Lammert Jansen op de hoge leeftijd van 97 jaar. Deze film was bedoeld als eerbetoon aan Elburgs laatste Zuiderzeevisser.

Na de pauze stond de avond geheel in het teken van Elburgs visserijverleden. Uit enkele honderden uren opnames was door Barend Bosman een compilatie gemaakt van een documentaire van ruim een uur. Mannen als Aart van Triest (EB 68), Aalt Petersen (EB 44), Gerrit van Triest (EB 58) en Henk aan ‘t Goor (EB 17) kwamen aan het woord en vertelden op hun eigen wijze over hun ervaringen in hun vissersbestaan. Maar ook werden de schijnwerpers gezet op de nevenbedrijven zoals de palingrokerijen, de vishandel en de touwslagerij.

Roef Binnekamp en Cees Nagelhout (De Kleppe) brachten met hun komische verhalen de bezoekers aan het schaterlachen.

De documentaire sloot af met het lied Deze Zee van Rob de Nijs waarbij een toepasselijke videoclip over de Elburger vissers was gemaakt.

Terugkijkend op de beide avonden kan van een groot succes worden gesproken. De bezoekers waren zeer enthousiast en lieten dat blijken met een daverend applaus voor de organisatie. Barend Bosman, Fokke Dijkstra en Willem van Norel hebben met hun inspanningen veel mensen twee genoeglijke avonden gepresenteerd. Hulde aan dit drietal!

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven