Lezing Joods leven in Elburg

Op maandag 16 maart hield ons bestuurslid Willem van Norel voor ruim 120 bezoekers een interessante dialezing over zijn onlangs verschenen boek Joods leven in Elburg.

De kersverse voorzitter van Arent thoe Boecop, Kees van de Streek, opende de avond met het voorlezen van twee brieven (van de ruim 120 ontvangen schriftelijke reacties!) die de auteur van het standaardwerk over Joods leven in Elburg in de afgelopen tijd had ontvangen. De ene brief was van professor dr. Johannes Houwink ten Cate. Hij dankte Willem van Norel in zijn brief op 9 februari 2015 voor het schitterende boek, dat een buitengewoon monument is voor de slachtoffers. Het boek behoort volgens de Amsterdamse hoogleraar Holocaust- en genocidestudies tot de onbetwiste hoogtepunten in dit genre.

De andere brief was van minister-president Mark Rutte. Hij schreef op 19 november 2014 dat het boek zowel in de uitvoering als de inhoud een indrukwekkende publicatie was geworden. Al die namen, al die persoonlijke verhalen en foto’s, u hebt werkelijk fantastisch werk geleverd. Dank dat u op deze manier bijdraagt aan het levend houden van een deel van onze geschiedenis, dat wij nooit mogen vergeten.

Willem begon de lezing met het motto van Jules Schelvis: vertel de verhalen door aan de kinderen en laten die het weer doorvertellen aan hun kinderen. Het boek Joods leven in Elburg is een Gedenkboek bedoeld om de vele namen een gezicht en een levensverhaal te geven.

Aan de hand van negen families besprak Willem van Norel vervolgens in hoofdlijnen de markante levensgeschiedenissen van de joodse Elburgers. Hij deed dat in alfabetische volgorde, zoals dat ook in zijn boek is verwerkt.

De onbetwiste breuklijn in de levensverhalen vormt de Tweede Wereldoorlog. Van de Elburger joodse gemeenschap overleefden er slechts enkelen. Dertien joodse Elburgers werden vermoord in Auschwitz, tien werden er vergast in het vernietigingskamp Sobibor.

Ook de joodse onderduikers in Elburg werden tijdens de lezing besproken. Achttien joodse kinderen werden tijdens de oorlog ondergebracht bij Elburgse families. Al deze kinderen overleefden de verschrikkingen van de bezettingsjaren.

Aan het eind van zijn indrukwekkende lezing ging Van Norel dieper in op de manier waarop hij zijn onderzoek had gedaan. Vijf jaar lang verdiepte de Elburger historicus zich in allerhande literatuur, artikelen en websites. Daarnaast bezocht hij diverse archieven met betrekking tot de levens van de joodse Elburgers. Heel veel relevante informatie komt uit het Elburger streekarchief. Heel bijzonder is dat de auteur ruim zeventig Elburger informanten (ooggetuigen) heeft ondervraagd over hun joodse medeburgers. Sommigen hadden zelfs een dagboekje bijgehouden over hun ervaringen tijdens de oorlogsjaren. Hun informatie maakt de beschreven levensportretten heel persoonlijk en uniek.

De bezoekers kunnen terugkijken op een heel bijzondere avond. De reacties na afloop getuigen van een indrukwekkende lezing!

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven