Grote belangstelling voor lezing Hans Goedkoop

Op donderdag 3 april verzamelden zich zo’n 200 mensen in de theaterzaal van ’t Huiken voor de lezing door Hans Goedkoop.

Voor de pauze vertelde hij over de totstandkoming van zijn succesvolle televisieserie over de Gouden Eeuw. Hij ging uitgebreid in op de parallellen die zijn te herkennen tussen de Gouden Eeuw en onze moderne tijd. Met name op het gebied van (im)migratie leek de Gouden Eeuw veel op onze moderne tijd. Nederland (en vooral de grote steden) werden een smeltkroes van culturen en religies. Toch ontstonden er door deze “nieuwe aanwas” in de Gouden Eeuw niet de problemen die wij nu ervaren. In die zin kunnen we wellicht nog veel leren van de geschiedenis. Een andere, luchtigere, parallel is die tussen onze jaren ’60 en die van de Gouden Eeuw. Daarin zien we dat de jongere 17e eeuwers hun haren laten groeien, hippe exotische kleding gaan dragen, en zelfs aan de cannabis gaan!

Na de pauze nam Hans Goedkoop zijn toehoorders mee naar zijn eigen familiegeschiedenis. Hij vertelde over zijn zoektocht naar informatie over het verleden van zijn grootvader, D.R.A. van Langen, kolonel en later generaal-majoor in Nederlands-Indië. Goedkoops moeder heeft altijd gezwegen over wat zich heeft voorgedaan in Indonesië en pas na haar dood ging Goedkoop zelf op zoek in de archieven. Over het verloop van die zoektocht schreef Goedkoop het boek “De laatste man. Een herinnering”.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven