Sfeerwandeling 2013

Het mooie, zachte weer op dinsdagavond 17 december zorgde mede voor een grote opkomst bij de jaarlijkse sfeerwandeling van Arent thoe Boecop in de oude binnenstad van Elburg. Maar vooral de prachtig uitgezette route langs oude historische stadsboerderijen kon op veel bijval rekenen. De organisatie had gerekend op een grote opkomst, maar met meer dan 150 wandelaars werden alle verwachtingen overtroffen.

Na een korte bijeenkomst bij ‘t Gruithuis vertrokken de verschillende groepen naar de oude stadsboerderijen. Zo werd een bezoek gebracht aan een oude boerderij aan de Westerwalstraat. Deze staat beter bekend als de boerderij van Reinier ten Have. Aan de hand van een diapresentatie in de stal werd een en ander verteld over het leven in vroeger tijden. Ook in de woning en oude stal van Wilhelmus Deetman aan dezelfde straat konden de bezoekers kennis nemen van het leven in de stadsboerderij.

Opvallend is het grote aantal voormalige boerenbedrijven in de oude stad. Veel deelnemers aan de wandeling verbaasden zich daar over. In veel van deze huizen zijn nog authentieke details terug te vinden. Zoals de oude woning van de familie Hollander aan de Smeesteeg. Een groot deel van het interieur in nog steeds in authentieke staat.

Voor veel wandelaars was het verhaal van de touwbaan nieuw. Weinigen wisten dat de touwbaan vroeger een boerderij was. Ook daar zijn nog details terug te vinden, zoals de oude gierput. De gebroeders Deetman vertelden over de historie van de touwbaan en het boerenleven dat daaraan vooraf ging. De demonstratie van het maken van een koetouw kon ook op veel bijval van de toeschouwers rekenen.

In ‘t Gruithuis konden de deelnemers aan de hand van een diapresentatie nog meer leren over de oude stadsboerderijen. Ook het belang van de smederijen die Elburg ooit gekend heeft, werd daarbij niet overgeslagen.

Na afloop van deze leerzame avond was er voor alle deelnemers een beker chocolademelk met een speculaasje.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven