Lezing Kruidentuin

Op woensdag 6 november as. verzorgen de vrijwilligers van kruidentuin De Groene Kruidhof een lezing over de kruidentuin. De lezing begint om 19.30 uur en vindt plaats in het Gruithuis.

Het idee voor de aanleg van een historische kruidentuin in het oude Elburg stamt uit 1979. In dat jaar bezocht een aantal leden van oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop een kruidentuin in Culemborg. Die dag ontstond het idee iets dergelijks ook in Elburg te ontwikkelen. Veel braakliggende grond was er niet binnen de stadsmuren, maar één stukje grond trok de aandacht: een tot dan toe wildbegroeid stuk grond aan de Ellestraat, behorend bij het naastgelegen Groene Kruisgebouw. De locatie voldeed ook nog eens volledig aan het historische karakter van een kruidentuin. Deze bevond zich namelijk in de directe omgeving van waar zich in de middeleeuwen het “Heilige Geest gasthuis” bevond. In dat gasthuis werden zieken, met behulp van kruiden, ongetwijfeld geteeld door lokale geestelijken, verpleegd en mogelijk zelfs weer op de been geholpen.

In het voorjaar van 1981 zaaiden vrijwilligers van de kruidentuin de eerste bedjes in, en in datzelfde jaar werd de tuin officieel geopend. Nu, ruim 30 jaar later, is er nog steeds een enthousiaste groep vrijwilligers die plant, wiedt en snoeit, zodat de kruidentuin nog steeds een aantrekkelijke plaats is om te vertoeven. Van eind april tot eind oktober is de tuin dagelijks van 09.00 tot 22.00 uur gratis toegankelijk voor bezoekers.

De vrijwilligers vertellen – ondersteund door beeldmateriaal – over hun noeste arbeid in de tuin. De lezing begint om 19.30 uur en vindt plaats in het Gruithuis, Krommesteeg 11 te Elburg. De lezing is vrij toegankelijk, maar gelet op de beperkte ruimte in het Gruithuis geldt zoals altijd: vol = vol.

20131023-221536.jpg

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven