Jongerenavond Arent thoe Boecop

Op dinsdag 17 september as. biedt oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop jongeren de mogelijkheid een bezoek te brengen aan de Grote- of Sint Nicolaaskerk. Deze avond begint om 19.30 uur in het Gruithuis. Iedereen jonger dan 35 jaar is van harte welkom.

Voor deze jongerenavond is gekozen voor een bezoek aan één van de fraaiste monumenten van Elburg: de Grote of Sint Nicolaaskerk. Onder leiding van Willem van Norel beklimmen de deelnemers de trappen van de toren van de kerk. Onderweg naar boven wordt op de verschillende verdiepingen uitleg gegeven over het carillon, de klokken, het uurwerk en de grote brand van 1693 waarbij de toren zijn spits verloor. Het meest spectaculaire onderdeel is ongetwijfeld het bezoek aan de gewelven bovenin de kerk. Via een ladder, een plankier en een paar trappen zijn enkele bijzondere plekken te bereiken. Op de donkere zolders van het kerkgebouw kunnen de gewelven van de bolle kant en de unieke kapconstructie van het kerkgebouw worden bekeken.

Oudheidkundige vereniging Arent thoe Boecop doet al enkele jaren pogingen om jongeren – dat wil zeggen mensen jonger dan 35 jaar – meer te betrekken bij het werk van de vereniging. Belangrijkste reden hiervoor is dat het nodig is een nieuwe generatie enthousiast te maken voor de rijke historie van Elburg en omgeving zodat het stokje van de huidige onderzoekers en publicisten te zijner tijd kan worden overgedragen. Anderzijds speelt ook het teruglopende ledenbestand van de vereniging een rol. Vergrijzing is hiervan de belangrijkste oorzaak. Nieuwe – jonge – leden kunnen dit tegengaan waardoor de vereniging ook in de toekomst in staat blijft zijn werk te blijven doen. Sinds 2011 zijn er daarom diverse avonden belegd speciaal voor deze doelgroep. De positieve reacties van de jongeren zelf hebben ervoor gezorgd dat ook nu weer een specifiek op jongeren gerichte activiteit wordt georganiseerd.

De avond begint om 19.30 uur, verzamelen in het Gruithuis. Na afloop is in het Gruithuis nog een gezellig samenzijn onder het genot van een drankje. Opgave vooraf is niet nodig.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven