Jongerenavond 2013

Zoals bekend organiseert onze vereniging sinds 2011 speciale jongerenavonden met als doelstelling om ook de jeugd enthousiast te maken voor de rijke historie van onze gemeente. Gelijktijdig probeert het bestuurd hiermee de “vergrijzing” van de achterban een tegenwicht te bieden.

Op woensdag 17 september werd er weer een jongerenavond georganiseerd. Op verzoek van de jongeren zelf werd deze avond een van de fraaiste monumenten van Elburg bezocht en wel de Grote- of St. Nicolaaskerk.
In het Gruithuis werd het openingswoord verricht door voorzitter Rien Zwart, die tevreden mocht constateren dat de opkomst met 35 jongeren erg mooi was. Een opkomst die wellicht mede te danken was aan het optimaal gebruik maken van facebook volgens de voorzitter.

In de Kerk werd vervolgens door Willem van Norel het nodige verteld over de geschiedenis, de beeldenstorm, de graven en bv. het bottertje wat sinds 1956 in de kerk hangt. Vervolgens werd door Maarten Seybel de geschiedenis van het Quelhorst orgel verteld en werd de jongeren op het orgel duidelijk gemaakt hoe zo´n groot en fraai orgel bespeeld moet worden. Aan het eind van het programma werden de gewelven bezocht. Daar waar men in de kerk zelf tegen de holle gewelven met haar fresco´s aankijkt is het een unieke ervaring om, als het ware aan de andere kant, de bolle gewelven te zien en de kapconstructie waar de kerk op steunt. M.n. in het donker met een enkele zaklamp als ondersteuning een ervaring die niet snel vergeten zal worden.

Afgesloten werd er vervolgens in het Gruithuis met een hapje en een drankje. Gezien de enthousiaste en positieve reacties en de vele goede suggesties voor een volgende jongerenavond is deze avond zeker een stimulans voor het bestuur om op de ingeslagen weg door te gaan.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven