Visafslag weer open voor publiek

De Visafslag Elburg is vanaf dinsdag 2 juli as. weer open voor het publiek. Van dinsdag tot en met zaterdag zijn geĂ¯nteresseerden welkom tussen 14.00 en 17.00 uur.

De vissers van Elburg verhandelden de door hen gevangen vis in eerste instantie in het centrum van de stad, op de Vischmarkt. Na 1829 verplaatste de handel zich naar de Havenkade, waar – in de buitenlucht – vis werd verkocht aan handelaren en de Elburger bevolking. In 1916 richtte de gemeente, op initiatief van vissersvereniging “Ons Belang”, een gemeentelijke visafslag op. De afslag werd gehuisvest in een houten gebouwtje. De vis werd verhandeld onder leiding van een directeur-keurmeester, geassisteerd door de teller-afslager. De afslag gebeurde in eerste instantie “met de mond”. Maar dat leidde vaak tot verwarring en onenigheid tussen kopers onderling en de teller-afslager. Wie had er nu eigenlijk als eerste “mijn” geroepen? Om verdere onenigheid te voorkomen werd de visafslag daarom in 1919 uitgerust met een afmijntoestel. Om vissers en handelaren er op attent te maken dat de verkoop van vis zou beginnen, werd op het dak van de visafslag een bel aangebracht. Deze werd kort voor het begin van de verkoop geluid.

In 1956 werd Elburg afgesloten van het open water. Veel vissers besloten toen te stoppen. De gemeentelijke visafslag sloot daarop op 1 mei 1958 definitief zijn deuren. De gemeente Elburg verkocht het houten gebouw aan een landbouwer uit Oosterwolde. Die gebruikte het jarenlang als veeschuur en opslagplaats. In 1985 werd het gebouwtje daar weer “teruggevonden” door vrijwilligers van historische vereniging Arent thoe Boecop. Na een grondige restauratie werd de visafslag op 11 september 1987 heropend nabij de Elburger binnenhaven. Sinds die tijd fungeert de visafslag als een bescheiden visserijmuseum dat zich ieder jaar weer kan verheugen in grote bezoekersaantallen. Uniek in het gebouw is de afmijnklok. Een team van ruim 30 enthousiaste vrijwilligers draagt zorg voor de openstelling en het beheer van het gebouw.

De visafslag is tot zaterdag 14 september – gratis – geopend voor publiek. De openingsuren zijn van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 uur tot 17.00 uur. Buiten de openingstijden zijn ook op aanvraag rondleidingen mogelijk. Meer informatie over de visafslag en het visserijverleden van Elburg is te vinden op www.visafslagelburg.nl.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven