Over het drama van de Durgerdammers

Op donderdagavond 21 maart organiseerde Arent thoe Boecop een avond voor alle belangstellenden die iets meer wilden weten van het drama tijdens de strenge winter van 1849/1850 rondom de vissers uit Durgerdam. Het Gruithuis was goed bezet met zo’n vijftig aanwezigen, toen Jan Wester uit Vollenhove zijn verhaal begon.

Aan de hand van een PowerPoint presentatie vertelde hij van het drama van Klaas Bording en zijn twee zonen, die veertien dagen op een ijsschots ronddreven op de Zuiderzee, alvorens opgepikt te worden door enkele vissers uit Vollenhove.

Het liep helaas niet goed af met dit drietal: vader Klaas en zoon Klaas stierven alle twee binnen twee weken alsnog vanwege de geleden ontberingen, terwijl zoon Jakob, eenmaal weer thuis, geleidelijk aan de drank kapot ging. Hij is de psychische ellende van die vreselijke twee weken nooit meer te boven gekomen en stierf dus ook jong. Jan Wester vertelde met verve en had anderhalf uur lang alle aandacht.

Na afloop kon onze voorzitter Rien Zwart hem dan ook welgemeend danken voor deze presentatie, waarna de avond rond 22.00 uur werd besloten.

U dient ingelogd te zijn om het gehele bericht te lezen. Nog geen account?Inloggen

Inschrijven